Het denken achter de populariteit van paleo-eten is dat we door te eten zoals de jager-verzamelaars in de jonge steentijd – meer natuurlijke en minder bewerkte voeding – geen last zouden krijgen van welvaartziektes. Die kenden onze voorouders toen tenslotte ook niet. Het paleodieet zit vol vis, wild, vlees, groente en fruit, noten en natuurlijke vetten. Granen, zuivel, suiker, alcohol, aardappelen of plantaardige oliën zijn uit den boze.
Scandinavische onderzoekers ontdekten door middel van onderzoek met stabiele isotopen op de resten van zeedieren gevonden op archeologische vindplaatsen, dat onder meer de kabeljauw die onze voorouders aten, vol zat met cadmium en lood. Voor de cadmium- en loodverontreiniging lagen de waardes respectievelijk 22 en 3-4 keer hoger dan de huidige door de EFSA aanbevolen grenswaarden.
Zware metalen zijn schadelijk voor de inwendige organen. Het is nog onduidelijk of onze voorvaderen daar echt last van hebben gehad.
#11, Enno, in de laatste regels van het abstract spreken de onderzoekers van een 'the paleo base-line record of toxicity'.
Dick #9, Enno #11,
Als ik het goed heb geïnterpreteerd uit mijn scan van het artikel, was de onderzoeksvraag of klimaatvariatie (met name opwarming) resulteert in meer zware metalen in zeeleven. De vertaling naar paleo zit hem erin dat de onderzoekers gekozen hebben om zeeleven te analyseren dat in de betreffende periode een belangrijk onderdeel van de menselijke voeding was.
De conclusies luidt letterlijk "marine food in the Younger Stone Age was unhealthy, if not unsafe", zoals ook in de abstract staat. Een conclusie die erg voorbarig is, zie mijn eerdere reactie. Kortom, een kandidaat voor de prijs 'overtrokken onderzoeksconclusies'.
#9 Opmerkelijk is dat de link met het paleodieet op geen enkele manier door de onderzoekers zelf wordt gelegd, noch in de titel, noch in het abstract. Ze hebben een veel onheilspellender frame gevonden om hun tamelijk suffe resultaten aan de man te brengen, namelijk KLIMAATVERANDERING, de grootste dreiging voor de mensheid sinds de uitvinding van het gesneden witbrood.
De toon wordt al gezet in de titel: "Dangerous food. Climate change induced elevated heavy metal levels in Younger Stone Age seafood in northern Norway". Het artikel zelf heb ik nog niet in handen, maar als ik het slotakkoord in het abstract lees ("Concomitantly, this contribution to the paleo base-line record of toxicity may lead to predictions for seafood contamination in the future"), durf ik er wel een zonnepaneeltje onder te verwedden dat ze specu-concluderen dat klimaatverandering ons zeevoedsel vergiftigt en dat we daarom allemaal naar de haaien gaan.
Het antwoord op je vraag ("waarom...zulke uitspraken?") luidt dan ook: ze hebben een baan gekregen juist OMDAT ze de resultaten van hun onderzoek verbinden met zulke uitspraken.
Welke van deze vissen aten zij omdat ze die met primitieve middelen eenvoudig te pakken kregen?
Wat zijn de gezondheidsproblemen van de honderden miljoenen mensen die dagelijks van vis afhankelijk zijn? En wat is hun levensverwachting nu?
Dennis, dan is het inderdaad onderzoek waarvan je je mag afvragen of degenen die het uitvoerden nu eigenlijk wilden bewijzen, c.q. of het wel onderzoek was waar een fatsoenlijke onderzoeksvraag onder heeft gelegen.
Ja, daarmee spreek ik lelijke woorden uit over deze onderzoekers: waarom hebben ze een baan gekregen, als ze dergelijk onderzoek verbinden met zulke uitspraken?