Schrijf een kort berichtje in het commentaarveld hieronder met daarin de actualiteit die de lezers van Foodlog niet mogen missen:
1. Geef het een titel mee IN HOOFDLETTERS
2. neem in het bericht een link (zie hieronder) op naar het bronartikel (of breng zulk hot nieuws dat er nog geen link is, maar waarvan jij de scoop hebt)
3. geef de argumentatie weer: wat is het nieuwsfeit, wie zijn erbij betrokken, waar gaat het precies over en hoe zit het met de antwoorden op de vragen: wie, wat, waar, hoeveel en waarom? (wat je ervan vindt, mag je ook zeggen maar pas in laatste instantie, blijf vooral bij de feiten)
Hulp
Vragen of hulp nodig? Laat het weten in de commentaren.
Nieuwsbrieven
Iedere avond gaat onze nieuwsbrief uit met het nieuws dat hier wordt gemaakt. Van het 'beste bericht van de dag' maken we een apart nieuwsbericht. We hopen op een zo compleet mogelijke dekking.
De mooiste en meest newsy bijdragen krijgen bovendien een plek in de WEEKEND die Foodlog op zaterdag aan zijn nieuwsbrieflezers verstuurt; uiteraard doen we dat met vermelding van de auteurs.
Maken van een link
Om een link in je tekst rood en doorklikbaar te maken doe je het volgende:
- Stel dat je wilt verwijzen naar http://www.foodlog.nl/dit-is-een-voorbeeld
- Typ [ u r l = (dus blokhaak, de drie letters url, en het is-gelijk teken, maar dan zonder spaties)
- Na het = teken typ of plak je de gewenste link, en meteen daarachter sluit je af met een blokhaak: ]
- Tik dan de tekst waar de lezers op kunnen klikken, in dit geval 'voorbeeld'
- Activeer de link door af te sluiten met [ / u r l ] (dus: blokhaak, slash, de drie letters url, afsluitende blokhaak, ook weer zonder spaties).
Je link ziet er dan getypt zo uit: [ url = http://www.foodlog.nl/dit-is-een-voorbeeld ] voorbeeld [ / url ] (zonder spaties). In de reactie zie je alleen 'voorbeeld' terug, in het rood en dus klikbaar.
Zo makkelijk is dat.
Fotocredits: 'TODAYS NEWS', Jeff Walker
Op 11 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Een vervolg aan de Maggi-Nestlé-Noodles-Soap: het hooggerechtshof van Mumbai heeft besloten dat het verbod op de verkoop van Maggi-noedels van juni jl. niet rechtsgeldig is. Dat meldt AFN.
Volgens de rechtbank was het verbod door de Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI) 'arbitrary' en niet in lijn met 'principles of natural justice'. Zo had de FSSAI bij het testen van de Maggi-noedels gebruik gemaakt van laboratoria die niet voldeden aan de vereisten van de FSSAI zelf. Ook had de FSSAI het verbod doorgezet ondanks dat moederbedrijf Nestlé één dag eerder in een persbericht had laten weten de producten uit de schappen te halen.
Nestlé krijgt nu 6 weken de tijd om veiligheidstesten uit te voeren - bij erkende laboratoria - voordat de Maggi-noedels weer in de verkoop gebracht kunnen worden.
Reclame Code Commissie FLUIT WAKKER DIER TERUG OVER COMMERCIAL STALMELK
De Reclame Code Commissie (RCC) vindt dat Wakker Dier in een radiospot over kaas van Maaslander en Old Amsterdam onduidelijk is geweest.
Volgens de RCC zou de consument door de formulering van de spot kunnen denken dat die kazen volledig uit stalmelk bestaan. 'Dat is niet het geval en Wakker Dier heeft deze suggestie ook nooit willen wekken', geeft de dierenwelzijnsorganisatie aan.
Maaslander en Old Amsterdam zijn voor zo’n 20 procent van stalmelk gemaakt. Om verwarring voor het publiek te voorkomen paste Wakker Dier vorige week na ontvangst van de klacht de spot aan.
Aldus Nieuwe Oogst
'NEDERLANDSE BOER MOET MESSCHERP ZIJN QUA PRIJS EN KWALITEIT' Zo luidt de visie van Albert Jan Maat de voorman van de Nederlandse boerenkoepel LTO Nederland. Boerderij noteert de woorden.
De Nederlandse boer moet 'messcherp zijn qua prijs en kwaliteit om de buitenlandse concurrentie de baas te zijn'. Hoe dat kan in een land dat duurder is als vestigingsplek dan welk ander agriland ter wereld ook, vertelt hij er niet bij. Toch is het zijn visie om het Nederlandse leed bij de inmiddels hoog opgelopen boerencrisis in Europa op te lossen. De straat opgaan zou niets uithalen. Overleg met ketenpartijen wel. De muren voor onze export sluiten zoals Frankrijk doet, is volgens Maat uit den boze.
NB: dit is louter om even te laten zien hoe je een willekeurige serie volstrekt onzinnige uitspraken toch op een leuke manier kunt presenteren.
FIETSEN IN FRIESLAND IS GEEN PRETJE MEER (Trouw).
Geen echt nieuws want een boze brief, maar daarom niet minder belangrijk. De briefschrijver/fietser klaagt over steriele grasvlaktes zonder kievit en grutto, saaie maisvelden en megalomane stallen. De melk wordt duur betaald, aldus de fietser.
Als foto heeft de redactie er een illustratie van die monomane snijmaïs bij gezet. Ach ja, zulke berichtjes heb ik zelf dit jaar ook al ettelijke malen op Foodlog gezet, en hier niet alleen, maar met hoevelen zijn wij? En met hoeveel zijn de specialisten die ons precies voorrekenen (ook hier op Foodlog) dat er nog best 10, 12 of 14% bij kan, binnen de legale en technische mogelijkheden? We zijn een land met een polder- en overlegcultuur, maar ik zie die twee partijen (de 2 miljoen wandelaars/fietsers/natuurliefhebbers) en de voormannen/rekenaars van de melkveehouders niet snel bij elkaar aan tafel schuiven! Dus blijft het vooral bij die boze brieven.
'VERZADIGD VET NIET GEVAARLIJK, MAAR TOCH HOUDEN WE VAST AAN BOVENGRENS VAN 10%'
Een vandaag verschenen meta-analyse in The BMJ stelt opnieuw vast dat er in epidemiologisch onderzoek geen associatie wordt gevonden tussen verzadigd vet en o.a. hart- en vaatziekten, diabetes type 2, en kans op overlijden. Voor transvetten werd wel een ongunstig effect gevonden. Dit was al eerder gevonden, maar desondanks betekent dat volgens de onderzoeksleider Brussel de Souza NIET dat daarmee het advies om minder dan 10% van je dagelijkse energie uit verzadigd vet te halen nu van tafel kan:
"For years everyone has been advised to cut out fats. Trans fats have no health benefits and pose a significant risk for heart disease, but the case for saturated fat is less clear. That said, we aren’t advocating an increase of the allowance for saturated fats in dietary guidelines, as we don’t see evidence that higher limits would be specifically beneficial to health."
Er lijkt een nieuwe generatie wetenschappers nodig - die geen verleden hebben van wijzen op het gevaar van verzadigd vet - voordat de adviezen losgelaten kunnen worden.