Schrijf een kort berichtje in het commentaarveld hieronder met daarin de actualiteit die de lezers van Foodlog niet mogen missen:
1. Geef het een titel mee IN HOOFDLETTERS
2. neem in het bericht een link (zie hieronder) op naar het bronartikel (of breng zulk hot nieuws dat er nog geen link is, maar waarvan jij de scoop hebt)
3. geef de argumentatie weer: wat is het nieuwsfeit, wie zijn erbij betrokken, waar gaat het precies over en hoe zit het met de antwoorden op de vragen: wie, wat, waar, hoeveel en waarom? (wat je ervan vindt, mag je ook zeggen maar pas in laatste instantie, blijf vooral bij de feiten)
Hulp
Vragen of hulp nodig? Laat het weten in de commentaren.
Nieuwsbrieven
Iedere avond gaat onze nieuwsbrief uit met het nieuws dat hier wordt gemaakt. Van het 'beste bericht van de dag' maken we een apart nieuwsbericht. We hopen op een zo compleet mogelijke dekking.
De mooiste en meest newsy bijdragen krijgen bovendien een plek in de WEEKEND die Foodlog op zaterdag aan zijn nieuwsbrieflezers verstuurt; uiteraard doen we dat met vermelding van de auteurs.
Maken van een link
Om een link in je tekst rood en doorklikbaar te maken doe je het volgende:
- Stel dat je wilt verwijzen naar http://www.foodlog.nl/dit-is-een-voorbeeld
- Typ [ u r l = (dus blokhaak, de drie letters url, en het is-gelijk teken, maar dan zonder spaties)
- Na het = teken typ of plak je de gewenste link, en meteen daarachter sluit je af met een blokhaak: ]
- Tik dan de tekst waar de lezers op kunnen klikken, in dit geval 'voorbeeld'
- Activeer de link door af te sluiten met [ / u r l ] (dus: blokhaak, slash, de drie letters url, afsluitende blokhaak, ook weer zonder spaties).
Je link ziet er dan getypt zo uit: [ url = http://www.foodlog.nl/dit-is-een-voorbeeld ] voorbeeld [ / url ] (zonder spaties). In de reactie zie je alleen 'voorbeeld' terug, in het rood en dus klikbaar.
Zo makkelijk is dat.
Fotocredits: 'Newspapers', Dave Crosby
Op 10 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
ALIDIS WORDT GROOTSTE INKOOPGROEP EUROPA
Belgische Colruyt, het Zwitserse Coop en het Italiaanse Conad treden toe tot de inkoopalliantie Alidis . Daarmee ontstaat het grootste inkoopblok van Europa met een jaaromzet van €140 miljard in 23.000 winkels. Bij Alidis (Alliance Internationale de Distributeurs) zijn het Duitse Edeka, het Spaanse Eroski en het Franse Groupement des Mousquetaires (Intermarché) aangesloten. De kartelwaakhonden moeten de transacties nog goedkeuren.
De nieuwe samenwerking is door Colruyt bekendgemaakt in een persbericht. Bestuurder Frans Colruyt verwacht dat zijn bedrijf grote voordelen gaat halen uit de samenwerking. ‘Ik denk aan meer innovatie en variatie in het productaanbod en aan een nog betere verhouding prijs/kwaliteit, zowel voor onze huismerken als voor de internationale merken.’
Inkoopallianties in de supermarktwereld zijn een ingewikkelde zaak. Vaak zoeken partijen van ongeveer dezelfde kracht elkaar op. Daarom wordt gespeculeerd over wat de voorgenomen combinatie van Ahold en Delhaize gaat doen. De keten wordt zo groot dat ze in hun huidige inkoopverbanden mogelijk uit de toon vallen. Aldus Jan Cees Bron op Boerderij.nl
VRIJ HANDELSVERKEER BINNEN EU
De Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) en LTO Nederland roepen de Europese Commissie en de Nederlandse regering op om het vrije handelsverkeer op de Europese interne markt te garanderen.
De Franse bond van zuivelcoöperaties wil dat Franse winkelketens enkel Franse zuivelproducten verkopen.
'Een van de pijlers onder de Europese Unie is vrij verkeer van goederen. De oproep van FNCL botst met dat principe'. 'Deze strategie is ook volstrekt geen oplossing voor de marktomstandigheden in de zuivel waar Franse boeren al weken tegen ageren. Alle veehouders in de unie hebben last van de huidige marktomstandigheden, zegt Albert Jan Maat in Nieuwe Oogst
'Een van de pijlers onder de Europese Unie is vrij verkeer van goederen. De oproep van FNCL botst met dat principe', zegt LTO Nederland-voorzitter Albert Jan Maat.
Ook FNLI is bezorgd over de tendens van protectionisme
"Protectionisme biedt echt geen oplossing, Franse voedselproducenten zijn ook afhankelijk van de Europese afzetmarkt, net als wij. benadrukt FNLI-directeur De Ouden. "Moet dan nu alle camembert Nederland uit? De zwaar bevochten Europese vrije marktprincipes zijn een essentiële voorwaarde voor een gezonde Europese economie, gebaseerd op gezonde concurrentie!"
NIEUW GEZONDHEIDSDRANKJE: FATWATER
Time onderzocht het nieuwe FATwater van Dave Asprey, de 'uitvinder' van de Bulletproof Life Style (koffie met boter, waar je van zou afvallen). FATwater wil een alternatief zijn voor suikerhoudende kokoswaters en energiedranken.
Volgens Asprey is FATwater hydraterender dan gewoon water omdat de vet-nanodeeltjes beter opgenomen worden door het lichaam. Het lichaam zegt "O joepie, vet!" en brengt met het vet ook het water binnen, claimt hij.
Dat is niet helemaal onzin. De gebruikte nanodeeltjes, MCT's (medium chain triglycerides, gewonnen uit kokosolie) gaan op een andere manier door onze spijsvertering dan andere vetten. Ze worden niet als vetvoorraad opgeslagen maar meteen verbrand. Het is 'loze' energie.
Ook blijken MCT's te kunnen helpen bepaalde voedingsstoffen (bijvoorbeeld beta-carotenen) beter te laten opnemen. Voor water is zo'n helpende werking echter niet vastgesteld.
Time proefde verschillende FATwaters, waaronder citroen en bessen. De smaken overtuigden bepaald niet. En waar het vet in het water (2 gram per flesje) niet herkenbaar zou moeten zijn, zei een proever: "Het voelt alsof er iets mijn tong bedekt op een niet-plezierige manier".
Eindconclusie: ben je dorstig, drink water. Heb je honger, eet voedsel.
Van Dennis' bijdrage #3 aan het Nieuws van Vandaag maken we een artikel op de voorpagina.
Dennis #6, je ziet in veel tropische landen dat het vlees ook behoorlijk wordt gekookt.