Completer
We vragen je de de komende 2 weken het nieuws te signaleren en presenteren.
We stellen je medewerking aan het experiment op zeer op prijs, omdat we er in het najaar en de winter verder vervolg aan willen geven om het nieuws over voedsel en voeding completer te kunnen brengen.
Meedoen is eenvoudig; het vergt alleen een scherpe neus voor wat nieuws is.
Breng de lezers het nieuws dat ze niet mogen missen:
1. door middel van een link (of breng zulk hot nieuws dat er nog geen link is, maar waarvan jij de scoop hebt)
2. een argumentatie: wat is het nieuwsfeit, wie zijn erbij betrokken, waar gaat het precies over en hoe zit het met de antwoorden op de vragen: wie, wat, waar, hoeveel en waarom? (wat je ervan vindt, mag je ook zeggen maar pas in laatste instantie, blijf vooral bij de feiten)
3. zet dat in een commentaar hieronder
4. zet in de eerste regel de TITEL van het nieuws dat je onze lezers brengt (in HOOFDLETTERS)
Hulp
Vragen of hulp nodig? Laat het weten in de commentaren.
Serieus
Het is een serieuze taak: iedere avond gaat onze nieuwsbrief uit met het nieuws dat hier wordt gemaakt. We hopen op een zo compleet mogelijke dekking. De mooiste en meest newsy bijdragen krijgen een plek in de WEEKEND die Foodlog op zaterdag aan zijn nieuwsbrieflezers verstuurt; uiteraard doen we dat met vermelding van de auteurs.
Maken van een link
Om een link in je tekst rood en doorklikbaar te maken doe je het volgende:
- Stel dat je wilt verwijzen naar http://www.foodlog.nl/dit-is-een-voorbeeld
- Typ [ u r l = (dus blokhaak, de drie letters url, en het is-gelijk teken, maar dan zonder spaties)
- Na het = teken typ of plak je de gewenste link, en meteen daarachter sluit je af met een blokhaak: ]
- Tik dan de tekst waar de lezers op kunnen klikken, in dit geval 'voorbeeld'
- Activeer de link door af te sluiten met [ / u r l ] (dus: blokhaak, slash, de drie letters url, afsluitende blokhaak, ook weer zonder spaties).
Je link ziet er dan getypt zo uit: [ url = http://www.foodlog.nl/dit-is-een-voorbeeld ] voorbeeld [ / url ] (zonder spaties). In de reactie zie je alleen 'voorbeeld' terug, in het rood en dus klikbaar.
Zo makkelijk is dat.
Fotocredits: Pete Jelliffe
Op 10 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
GOEDKOOP MEDICIJN TEGEN OSTEOPOROSE REDUCEERT AANTAL DODEN BORSTKANKER
Biofosfanaten die ingezet worden tegen osteoporose blijken een significante daling van het aantal doden door borstkanker te geven. Al naar gelang de leeftijdsgroep een daling van 18 tot 28%, schrijft BBC health. Men spreekt van de grootste doorbraak sinds Herceptin 10 jaar geleden maar met een fractie van de kosten. Het betreft een onderzoek bij meer dan 18.500 vrouwen dat werd gepubliceerd in The Lancet.
GOOIT STARBUCKSBAAS HOWARD SCHULTZ ZICH IN DE STRIJD MET HILLARY?
Howard Schultz, de CEO van Starbucks, wordt aangespoord om de strijd met Hillary Clinton aan te gaan voor de Democratische presidentiële nominatie. Schultz, 62, krijgt aanmoedigingen van vrienden en supporters, omdat ze geloven dat "de tijd rijp is voor iemand die geen carrière politicus is," schreef columnist Maureen Dowd afgelopen zaterdag in de New York Times.
Schultz groeide op in een lage inkomensbuurt in Brooklyn. Later studeerde hij af aan de Northern Michigan University. Hij kocht Starbucks in 1988 en bouwde het bedrijf uit tot de gigant die het vandaag is. Starbucks is de grootste aankoper van fairtradekoffie in de wereld.
"Hij heeft uitgesproken meningen en zelfs position papers, over wat hij de verrafelende Amerikaanse droom noemt", schrijft Dowd, die zelf een scherpe criticus is van de Clintons.
Ik dek het boerennieuws van de dag maar eventjes staccato:
1. Volgens varkenskenner Paul Bens moet er ongeveer 15-20% van de Nederlandse varkensproductie uit.
2. In België hebben boeren en verwerkers/retail een akkoord gesloten om de prijzen voor hun boeren te steunen. Dat lijkt verdacht veel op de Franse oplossing. Daar ligt België cultureel dan ook wat dichter bij. Op Foodlog was vandaag een discussie over markteconomische vergezichten te lezen met o.m. LEI strateeg en econoom Krijn Poppe en Boerderij-columnist en journalist Robert Bodde.
3. CDA en VVD willen wat meer inzicht in fosfaatcijfers in verband met de melkcrisis die in Nederland net zo hard toeslaat als in Frankrijk. Het is een technische gedoetje. De werkelijkheid gaat over de vraag: hoe maak je een rendabel boerenbedrijf? Nederlanders houden net als Jezuïeten soms wat meer van casuïstiek dan van het grote plaatje.
4. Op 7 september komt er een massabetoging van de gewone nette, niet radicale boeren van de Copa-Cogeca in Brussel. Dat laat zien dat er echt een boerencrisis is in Europa waar de boerenorganisaties niet meer uitkomen. Daarom willen ze steun van Brussel. De Ruslandcrisis zou hen de nek om hebben gedaan. In werkelijkheid ging die crisis maar om een beperkt deel van onze export. Er hoeft dus maar weinig om te vallen en de boereneconomie van W-Europa is naar de kloten. Vlgs officiële berichten van de EU ging het prima. Nu is het nieuws dus uit: dat moet we met een korreltje zout nemen.
Wow, ik ben onder de indruk van de nieuwsgaring van Hendrik en Dennis. Niettemin wint Dennis door zijn manier van beschrijven: we kunnen mogelijk nieuwe antibiotica verwachten van de strijd tussen bacteriën, maar .... nog veel meer van wat die little buggers in ons microbioom uitvreten. Daar draait immers alles om de strijd tussen goeie en kwaaie beestjes.
Opzienbarend is tevens de haas die een fijnproever blijkt: hij wil geen granen maar hoge kwaliteit vet en eiwit. En dat als vega! Klik maar eens op Hendriks linkje naar PLOS waar je leest: "We found that European hares selected their diet for high energy content (crude fat and crude protein), and avoided crude fibre. There was no evidence of a preference for plants rich in LA and ALA."
VEGETARIËR OP ZOEK NAAR VETRIJK DIEET: ONZE HAAS IS EEN FIJNPROEVER.
plos
Velen van ons hebben het graag op het bord liggen zo tegen het einde van het jaar. De haas. Maar hoe komt zoiets lekkers tot stand en houden we het in leven? Dit onderzoek dook er in en onderzocht hoe de haas toekomst heeft in Europa. Gesuggereerd wordt dat een divers landschap de haas wellicht bevorderd. Saillant detail: gedurende drie jaar van het onderzoek zijn er 570 hazen geschoten, is hun buikinhoud geanalyseerd en is aan de hand van de ooglens bepaald in welke leeftijdscatagorie de haas viel. Er zullen ongetwijfeld velen van gesmikkeld hebben.