Schrijf een kort berichtje in het commentaarveld hieronder met daarin de actualiteit die de lezers van Foodlog niet mogen missen:
1. Geef het een titel mee IN HOOFDLETTERS
2. neem in het bericht een link (zie hieronder) op naar het bronartikel (of breng zulk hot nieuws dat er nog geen link is, maar waarvan jij de scoop hebt)
3. geef de argumentatie weer: wat is het nieuwsfeit, wie zijn erbij betrokken, waar gaat het precies over en hoe zit het met de antwoorden op de vragen: wie, wat, waar, hoeveel en waarom? (wat je ervan vindt, mag je ook zeggen maar pas in laatste instantie, blijf vooral bij de feiten)
Hulp
Vragen of hulp nodig? Laat het weten in de commentaren.
Nieuwsbrieven
Iedere avond gaat onze nieuwsbrief uit met het nieuws dat hier wordt gemaakt. Van het 'beste bericht van de dag' maken we een apart nieuwsbericht. We hopen op een zo compleet mogelijke dekking.
De mooiste en meest newsy bijdragen krijgen bovendien een plek in de WEEKEND die Foodlog op zaterdag aan zijn nieuwsbrieflezers verstuurt; uiteraard doen we dat met vermelding van de auteurs.
Maken van een link
Om een link in je tekst rood en doorklikbaar te maken doe je het volgende:
- Stel dat je wilt verwijzen naar http://www.foodlog.nl/dit-is-een-voorbeeld
- Typ [ u r l = (dus blokhaak, de drie letters url, en het is-gelijk teken, maar dan zonder spaties)
- Na het = teken typ of plak je de gewenste link, en meteen daarachter sluit je af met een blokhaak: ]
- Tik dan de tekst waar de lezers op kunnen klikken, in dit geval 'voorbeeld'
- Activeer de link door af te sluiten met [ / u r l ] (dus: blokhaak, slash, de drie letters url, afsluitende blokhaak, ook weer zonder spaties).
Je link ziet er dan getypt zo uit: [ url = http://www.foodlog.nl/dit-is-een-voorbeeld ] voorbeeld [ / url ] (zonder spaties). In de reactie zie je alleen 'voorbeeld' terug, in het rood en dus klikbaar.
Zo makkelijk is dat.
Fotocredits: 'Mediawijsheid2014 - persconferentie kinderen - 039', Mediawijzer.net
Op 10 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
In snel tempo:
1. SCHOTLAND BANT GMO-GEWASSEN omdat ze niet groen zijn en het imago van de Schotse landbouw verknoeien. Niet GMO levert - zo verwacht men - meer op.
2. EFSA MAG NAMEN VAN EXPERTS NIET LANGER GEHEIM HOUDEN. Dat rolde uit een proces waarin milieuactivisten wilden weten wie vóór bestrijdingsmiddelen oordeelden in naam van de objectieve wetenschap.
3. BELGISCHE BOEREN ONTDEKKEN EINDE PRODUCTIEMODEL. Volgens de Belgische Boerenbondbestuurder Georges van Kheerbergen kunnen boeren geen geld meer verdienen door gewoon maar genoeg te maken. Ze moeten iets maken, dat voldoet aan de vraag en vraaggestuurd gaan werken. Hij slaagt er niet in duidelijk te maken wat dat betekent.
Uiteraard, mijn laatste zin zit vol ironie en grimlach.
4. VION KAN ACTIES VERWACHTEN, want Nederlandse varkensboeren vinden dat de prijzen omhoog in plaats van omlaag moeten.
INDIASE DWERGKOE MOET WERELD VEROVEREN (NRC/Hndlsbl vandaag)
Een relaas van correspondent Joeri Boom, met foto erbij van zo,n wonderkoe getuid aan een touw, met kalfje. Deze dwergzeboekoe zou prima alternatief kunnen worden voor de veel te ver doorgefokte crossbreeds met onze Holsteiners, ze geven dan weliswaar minder melk, maar gebruiken veel minder water, voedsel, leven langer, kunnen beter tegen de hitte, en hun melk is niet alleen voedzamer, gezonder maar heeft ook medicinale werking tegen kanker (zou het allemaal wel zo zijn?). De ideale koe voor families buiten de stad, want iedereen kan zo'n koetje in zijn tuin houden. Het is een fokproject van de Veterinaire Universiteit van Kerala. Een en ander doet sterk denken aan onze trend van Stadslandbouw: weg met de lange, onoverzichtelijke ketens van de agrobusiness, dat kunnen wij beter, en het is ook nog gezonder, maar zou het iets worden behalve een leuk verhaal? Och, wat gun ik de correspondent en de professor hun suksesje toch graag, maar wat vrees ik ook hier weer het geweld van de industriele houderij en Holsteinisering. De professor ziet in dit koetje een oplossing voor de opwarming van de wereld (vanwege hun hitteresistentie) en ziet er een geschenk terug aan ons Westerlingen in. En, het is bekend, een oud boerengezegde nog wel, je mag een gegeven paard niet in de bek zien!
VLAAMSE BOEREN GAAN LAGE PRIJZEN TE LIJF MET ROZE TRACTOR
Jonge Vlaamse boeren van de Boerenbond trekken met een roze tractor, 'Roza' genoemd, een maand lang door Vlaanderen. Roza trekt een mobiele marktkraam. Aan de kraam krijgen consumenten te zien wat de kostprijs van een landbouwproduct is en kunnen ze zelf bepalen hoeveel zij ervoor betalen. De actie maakt deel uit van de campagne SOS voedselprijzen van de Boerenbond en Groene Kring. De organisaties protesteren daarmee tegen de niet eens meer kostprijsdekkende prijzen die boeren voor hun productie ontvangen.
Dat meldt de Belgische Boerenbond.
BRITSE BOEREN LATEN KOEIEN LOS IN SUPERMARKT
Twee jonge Britse boeren lieten afgelopen 2 jonge koeien los in een filiaal van supermarkt Asda. Ze protesteerden daarmee tegen de lage melkprijzen. Vandaag houden boerenvakbonden een bijeenkomst over de vraag hoe ze moeten omgaan met de aanhoudende lage prijzen.
De beide jonge boeren werden door de politie ingerekend. Ze waarschuwden de politie de jonge dieren niet te laten schrikken, omdat de grote dieren dan veel schade kunnen aanrichten.
Dat meldt SkyNews vanmorgen.
WETENSCHAPPERS WETEN NIET OF JAKHALS BESTREDEN MAG WORDEN
Na de wolf, blijkt het ook denkbaar dat de jakhals de Nederlandse grens over zal steken. Het gaat om de Canis aureus, het kleine neefje van de wolf (Canis lupus). Het dier komt van nature voor in noordelijk Afrika, het Midden-Oosten, de Kaukasus en het zuidelijk deel van Azië tot ver in India. Hij komt echter ook voor in Griekenland en op de Balkan.
Het wilde hondachtige dier rukt in noordelijke richting op. Het is inmiddels waargenomen in landen Slovenië, Italië, Oostenrijk en Slowakije. Daardoor is het niet ondenkbaar dat het ook Nederland zal bereiken.
Het dier kan schade aan de natuur en landbouw toebrengen. Wetenschappers breken zich nu het hoofd over de vraag of het dier een exoot is of niet. Die vraag is van belang, want exoten mogen worden bestreden, maar dieren die op een natuurlijke manier in onze natuur bereiken niet. De wolf is geen exoot, maar een uitgestorven inheems roofdier. In het geval van de jakhals is onduidelijk hoe het dier moet worden ingedeeld, meldt Trouw.
Het dier geniet in zes Europese landen volledige bescherming maar mag in dertien landen worden bejaagd; in zeven landen is de status onduidelijk of afwezig. De juridische positie van de jakhals in Nederland is nog onbekend.