Schrijf een kort berichtje in het commentaarveld hieronder met daarin de actualiteit die de lezers van Foodlog niet mogen missen:
1. Geef het een titel mee IN HOOFDLETTERS
2. neem in het bericht een link (zie hieronder) op naar het bronartikel (of breng zulk hot nieuws dat er nog geen link is, maar waarvan jij de scoop hebt)
3. geef de argumentatie weer: wat is het nieuwsfeit, wie zijn erbij betrokken, waar gaat het precies over en hoe zit het met de antwoorden op de vragen: wie, wat, waar, hoeveel en waarom? (wat je ervan vindt, mag je ook zeggen maar pas in laatste instantie, blijf vooral bij de feiten)
Hulp
Vragen of hulp nodig? Laat het weten in de commentaren.
Nieuwsbrieven
Iedere avond gaat onze nieuwsbrief uit met het nieuws dat hier wordt gemaakt. Van het 'beste bericht van de dag' maken we een apart nieuwsbericht. We hopen op een zo compleet mogelijke dekking.
De mooiste en meest newsy bijdragen krijgen bovendien een plek in de WEEKEND die Foodlog op zaterdag aan zijn nieuwsbrieflezers verstuurt; uiteraard doen we dat met vermelding van de auteurs.
Maken van een link
Om een link in je tekst rood en doorklikbaar te maken doe je het volgende:
- Stel dat je wilt verwijzen naar http://www.foodlog.nl/dit-is-een-voorbeeld
- Typ [ u r l = (dus blokhaak, de drie letters url, en het is-gelijk teken, maar dan zonder spaties)
- Na het = teken typ of plak je de gewenste link, en meteen daarachter sluit je af met een blokhaak: ]
- Tik dan de tekst waar de lezers op kunnen klikken, in dit geval 'voorbeeld'
- Activeer de link door af te sluiten met [ / u r l ] (dus: blokhaak, slash, de drie letters url, afsluitende blokhaak, ook weer zonder spaties).
Je link ziet er dan getypt zo uit: [ url = http://www.foodlog.nl/dit-is-een-voorbeeld ] voorbeeld [ / url ] (zonder spaties). In de reactie zie je alleen 'voorbeeld' terug, in het rood en dus klikbaar.
Zo makkelijk is dat.
Fotocredits: 'Mediawijsheid2014 - persconferentie kinderen - 039', Mediawijzer.net
Op 10 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
KIPPENSLACHTERIJEN NAAR RECHTER VANWEGE ABSURDE REGELS NVWA.
Vier slachterijen stappen naar de rechter omdat ze het oneens zijn met de absurd strengere regels die de NVWA de pluimveeslachterijen sinds kort oplegt. Zij vrezen dat duizenden mensen hun banen gaan verliezen. Daarnaast zijn zij bang dat slachten onbetaalbaar zal gaan worden. Dat melden Pluimveeweb en BNR radio.
Johan, dat is al wat ouder nieuws. Maar het laat zien waarom lezersnieuws zo nuttig is: wij lieten het die dag schieten omdat we andere keuzes maakten. Goed gebracht lezersnieuws kan onze relevantie als nieuwsbron flink vergroten. Dank aan iedereen die er aan mee wil werken!
MAKERS VAN KIPS LEVERWORST STAPPEN IN GROENTEBURGERS
Vorig jaar werd bekend dat nagenoeg alle grote Duitse vleesverwerkers een graantje mee willen pikken van de markt voor vegetarische producten.
Vandaag vertelt de Nederlandse vleeswarenfabrikant Zwanenberg Food, producent van onder meer Kips leverworst, in gesprek met dagblad Trouw waarom het in groenteburgers is gestapt. Het bedrijf verkoopt die al in drie soorten via de winkels van supermarkt Jumbo. Daar zijn de gele maïsburger, de rode bietenburger en een groene gemaakt van erwten en sperziebonen verkrijgbaar.
"Nog geen 5 procent van de volwassenen eet voldoende groenten. Dat zette ons aan het denken", zegt Tjeerd van der Laan van familiebedrijf Zwanenberg. Het bedrijf heeft een omzet van 350 miljoen euro en behoort daarmee tot de drie grootste vleesverwerkers van Nederland. Omdat het over 50 jaar nog wil bestaan en daarvoor moet kunnen groeien kiest het voor groenten in de vorm van een gemaksproduct. Zwanenberg zegt te verwachten dat de vleesconsumptie in Nederland en West-Europa afneemt.
De overstap naar groenteburgers kostte intern "veel overredingskracht" zegt Van der Laan. Zwanenberg Foods blijft wel vlees verwerken, want in "de opkomende economieën" wordt wel meer vlees gegeten. "We gokken op beide trends."
WETENSCHAPPERS WETEN NIET OF JAKHALS BESTREDEN MAG WORDEN
Na de wolf, blijkt het ook denkbaar dat de jakhals de Nederlandse grens over zal steken. Het gaat om de Canis aureus, het kleine neefje van de wolf (Canis lupus). Het dier komt van nature voor in noordelijk Afrika, het Midden-Oosten, de Kaukasus en het zuidelijk deel van Azië tot ver in India. Hij komt echter ook voor in Griekenland en op de Balkan.
Het wilde hondachtige dier rukt in noordelijke richting op. Het is inmiddels waargenomen in landen Slovenië, Italië, Oostenrijk en Slowakije. Daardoor is het niet ondenkbaar dat het ook Nederland zal bereiken.
Het dier kan schade aan de natuur en landbouw toebrengen. Wetenschappers breken zich nu het hoofd over de vraag of het dier een exoot is of niet. Die vraag is van belang, want exoten mogen worden bestreden, maar dieren die op een natuurlijke manier in onze natuur bereiken niet. De wolf is geen exoot, maar een uitgestorven inheems roofdier. In het geval van de jakhals is onduidelijk hoe het dier moet worden ingedeeld, meldt Trouw.
Het dier geniet in zes Europese landen volledige bescherming maar mag in dertien landen worden bejaagd; in zeven landen is de status onduidelijk of afwezig. De juridische positie van de jakhals in Nederland is nog onbekend.
BRITSE BOEREN LATEN KOEIEN LOS IN SUPERMARKT
Twee jonge Britse boeren lieten afgelopen 2 jonge koeien los in een filiaal van supermarkt Asda. Ze protesteerden daarmee tegen de lage melkprijzen. Vandaag houden boerenvakbonden een bijeenkomst over de vraag hoe ze moeten omgaan met de aanhoudende lage prijzen.
De beide jonge boeren werden door de politie ingerekend. Ze waarschuwden de politie de jonge dieren niet te laten schrikken, omdat de grote dieren dan veel schade kunnen aanrichten.
Dat meldt SkyNews vanmorgen.