Schrijf een kort berichtje in het commentaarveld hieronder met daarin de actualiteit die de lezers van Foodlog niet mogen missen:
1. Geef het een titel mee IN HOOFDLETTERS
2. neem in het bericht een link (zie hieronder) op naar het bronartikel (of breng zulk hot nieuws dat er nog geen link is, maar waarvan jij de scoop hebt)
3. geef de argumentatie weer: wat is het nieuwsfeit, wie zijn erbij betrokken, waar gaat het precies over en hoe zit het met de antwoorden op de vragen: wie, wat, waar, hoeveel en waarom? (wat je ervan vindt, mag je ook zeggen maar pas in laatste instantie, blijf vooral bij de feiten)
Hulp
Vragen of hulp nodig? Laat het weten in de commentaren.
Nieuwsbrieven
Iedere avond gaat onze nieuwsbrief uit met het nieuws dat hier wordt gemaakt. Van het 'beste bericht van de dag' maken we een apart nieuwsbericht. We hopen op een zo compleet mogelijke dekking.
De mooiste en meest newsy bijdragen krijgen bovendien een plek in de WEEKEND die Foodlog op zaterdag aan zijn nieuwsbrieflezers verstuurt; uiteraard doen we dat met vermelding van de auteurs.
Maken van een link
Om een link in je tekst rood en doorklikbaar te maken doe je het volgende:
- Stel dat je wilt verwijzen naar http://www.foodlog.nl/dit-is-een-voorbeeld
- Typ [ u r l = (dus blokhaak, de drie letters url, en het is-gelijk teken, maar dan zonder spaties)
- Na het = teken typ of plak je de gewenste link, en meteen daarachter sluit je af met een blokhaak: ]
- Tik dan de tekst waar de lezers op kunnen klikken, in dit geval 'voorbeeld'
- Activeer de link door af te sluiten met [ / u r l ] (dus: blokhaak, slash, de drie letters url, afsluitende blokhaak, ook weer zonder spaties).
Je link ziet er dan getypt zo uit: [ url = http://www.foodlog.nl/dit-is-een-voorbeeld ] voorbeeld [ / url ] (zonder spaties). In de reactie zie je alleen 'voorbeeld' terug, in het rood en dus klikbaar.
Zo makkelijk is dat.
Fotocredits: 'Reporters waiting on street', Toronto History
Op 10 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
#19 andere visie dan toon van hoof? Dat geloof ik graag Dick maar uit het radio item kan ik dat niet terug horen. Toon krijgt tot niet veel meer de gelegenheid dan aan te geven hoe we tot de huidige stand van zaken zijn gekomen. Jij mocht de oplossingen aandragen.
ANTI-GM BEWEGING SPIT LEGAAL DOOR EMAILVERKEER WETENSCHAPPERS
Big brother is watching you. Het zal je maar gebeuren, je werkt voor een universiteit of overheidsinstelling, mailt weleens wat met bedrijven uit je expertisevlak en je moet elke zin als een korreltje zout wegen omdat Jan en Alleman mee kan lezen en in het ergste geval je activiteiten gaan framen of integriteit in twijfel trekken. In Amerika gebeurt dit, en we weten het nu dankzij plantenwetenschapper Kevin Volta en een anti GM beweging die hem linkt aan de industrie dankzij een beroep op een wet op openheid van informantie.
Wat wel bijzonder is: Volta heeft 25.000 Dollar van Monsanto gekregen om o.a. reiskosten te vereffenen en genetische modificatie aan een breder publiek uit te leggen. Monsanto woordvoerster Charla Lord is uiteraard trots dat ze bijdraagt aan deze educatie. En daar zit hem nu net de angel, daar kunnen anti GM NGO's iets mee. Ongeveer 10% van de universiteiten lijkt mee te werken volgens de organisatie US Right to Know. Maar of de 4600 documenten die Volta's universiteit overlegde alle stukken zijn? De betreffende NGO zal het waarschijnlijk in twijfel trekken.
mijn comment: waar eindigt dit? Bij private bedrijven die om openheid vragen om de link tussen NGO's en de publieke sector bloot te leggen?
VERBOD OP CONDOOMS MAAKT MENSEN MEER GEDISCIPLINEERD IN RUSLAND
In dat zelfde artikel in The Guardian wordt melding gemaakt van een aanstaand verbod op de invoer van een aantal medische producten als X-ray machines, tampons en condooms. De voorstellen zijn dinsdag gedaan door het Kremlin. Ze zijn nog niet ingegaan, maar sommige zijn al positief ontvangen door Russische functionarissen.
Een verbod op condooms zou mensen 'meer gedisciplineerd maken' en tot minder wisselende contacten leiden. Misschien helpt het om demografische problemen op te lossen.
HIV is een groot probleem in Rusland. Na veel tumult op de sociale media verklaarde het ministerie dat het alleen ging over overheidsaankopen. En dat zou slechts 2% van de aankopen zijn.
Komt dit allemaal nog goed, vraag ik me af.
OORLOG VOEREN MET ETEN
Vorig jaar verbood Rusland vlees, kaas en groente-invoer uit de EU en andere landen die sancties oplegden aan het land over de acties in de Oekraine. Poetin ondertekende een wet om 'illegaal' eten te vernietigen. De maatregel is eind juli genomen, maar gaat in per 6 augustus. De producten moeten vernietigd worden in het bijzijn van getuigen en dat moet worden vastgelegd op video om corruptie te voorkomen, aldus de Guardian.
Volgens opnames op de staatstelevisie zijn ze al begonnen met de vernietiging. Triomfantelijk toonden douanebeambten varkensvlees uit de Oekraine. Eigenlijk was dat omgelabeld vlees uit Denemarken. Ongeveer 35 ton varkensvlees werd verbrand.
Een online petitie (170.000 mensen) roept het Kremlin op hiermee te stoppen. "Waarom voedsel vernietigen als er nog zoveel mensen in armoede leven?".
Zijn we dan toch gek geworden met z'n allen?
Ik blijk nogal een andere visie op melkboeren en kaas in Nederland te hebben dan ZLTO's Toon van Hoof. Willem de Gelder haalde het feilloos naar boven. Joop Braakhekke bakte er nog een paar man- en vrouwlijke tosti's bij.