Schrijf een kort berichtje in het commentaarveld hieronder met daarin de actualiteit die de lezers van Foodlog niet mogen missen:
1. Geef het een titel mee IN HOOFDLETTERS
2. neem in het bericht een link (zie hieronder) op naar het bronartikel (of breng zulk hot nieuws dat er nog geen link is, maar waarvan jij de scoop hebt)
3. geef de argumentatie weer: wat is het nieuwsfeit, wie zijn erbij betrokken, waar gaat het precies over en hoe zit het met de antwoorden op de vragen: wie, wat, waar, hoeveel en waarom? (wat je ervan vindt, mag je ook zeggen maar pas in laatste instantie, blijf vooral bij de feiten)
Hulp
Vragen of hulp nodig? Laat het weten in de commentaren.
Nieuwsbrieven
Iedere avond gaat onze nieuwsbrief uit met het nieuws dat hier wordt gemaakt. Van het 'beste bericht van de dag' maken we een apart nieuwsbericht. We hopen op een zo compleet mogelijke dekking.
De mooiste en meest newsy bijdragen krijgen bovendien een plek in de WEEKEND die Foodlog op zaterdag aan zijn nieuwsbrieflezers verstuurt; uiteraard doen we dat met vermelding van de auteurs.
Maken van een link
Om een link in je tekst rood en doorklikbaar te maken doe je het volgende:
- Stel dat je wilt verwijzen naar http://www.foodlog.nl/dit-is-een-voorbeeld
- Typ [ u r l = (dus blokhaak, de drie letters url, en het is-gelijk teken, maar dan zonder spaties)
- Na het = teken typ of plak je de gewenste link, en meteen daarachter sluit je af met een blokhaak: ]
- Tik dan de tekst waar de lezers op kunnen klikken, in dit geval 'voorbeeld'
- Activeer de link door af te sluiten met [ / u r l ] (dus: blokhaak, slash, de drie letters url, afsluitende blokhaak, ook weer zonder spaties).
Je link ziet er dan getypt zo uit: [ url = http://www.foodlog.nl/dit-is-een-voorbeeld ] voorbeeld [ / url ] (zonder spaties). In de reactie zie je alleen 'voorbeeld' terug, in het rood en dus klikbaar.
Zo makkelijk is dat.
Fotocredits: 'Cosplay observer', Vincent Diamante
Op 8 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Dennis, het meest renderende 2e leven voor de aardappelschijfjes wordt al lang gerealiseerd n.l. opvoeren aan varkens of koeien. Gaat snel met minste arbeid en kosten voor uitpakken en transport. Bespaard tarwe of mais in het rantsoen voor deze dieren zodat op dat land meer duurzame teelten plaats kunnen vinden.
Hendrik, al schaatsend op de friese vaarten en wateren (2 jaar geleden zelfs nog, tussen Bartlehiem en Franeker,) zie ik nog wel veel schapen van de bevroren weides grazen, en ik eet altijd met smaak lamscoteletjes van de marokkaan, grass fed dus zonder fratsen, maar nu las ik dit jaar tot mijn schrik van een op handen zijnde ontschaping! Waar moet dit heen, waar komt dit alles toch vandaan? waarom laten de boeren zich zo ringeloren? of willen die zelf ook graag die steriele richting uit?
En dan noemen ze obesitas een 'wicked problem' :-)...
Overigens, ik vermoed dat er veelal geen 'echte' overproductie is, althans niet als het gaat om de relatie boer-verwerkende industrie. Immers, dat zou betekenen dat een deel van de productie weggegooid zou worden. Dat gebeurd wel, maar pas achteraan in de lijn, bij de supermarkt. Maar dat heeft ook andere oorzaken, zoals ideeën over houdbaarheid. Ik ben slecht op de hoogte, maar heb de indruk dat boer en industrie zelf niet zoveel van de productie weggooien. Als die indruk klopt, dan is die 'overproductie' dus vooral een financieel punt: aanbod is zo groot dat inkopers de prijs extreem laag kunnen leggen.
Even uit de losse pols een (waarschijnlijk veel te simpel) ideetje voor aviko: koop de 'verse' aardappelschijfjes die bijna over datum dreigen te raken terug van de supermarkt voor een prijs onder die van inkoop bij de boer, en mik ze in de frituur om er diepvries schijfjes van te maken. Tweede leven voor de schijfjes. Supermarkt blij, want ze krijgen er meer voor dan als ze het weggooien. Maatschappij blij, want minder verspilling. Aviko blij, want goedkopere inkoop. En de boer? Tja, als die niet meer klaagt is het pas echt mis, zo is het gezegde toch :-)?
Hendrik, dank ;-)
#18 En dan, Dennis, komt Hendrik J. Kaput altijd met 'politiek' om de hoek: die heeft ervoor gezorgd dat er altijd - in ieder geval zoveel mogelijk - goede oogsten zijn. Een schurkenstreek, zegt hij erbij.
Kun je het nog volgen?
Wat correcties op deze wel heel specifieke samenvatting van mijn opvattingen. Voor zoveel mogelijke goede oogsten zorgen de boeren hier en elders heus zelf wel, niet de overheid. Overproductie met lage voedselprijzen als resultante wordt in het Europees landbouwbeleid gefaciliteerd evenals elders in de rest van de westerse samenleving. Al denkt de VS sinds haverwege de jaren 90 volledig geliberaliseerd rond te kunnen komen. Maar heus ze zijn al weer voor een deel op de terugweg.
Omdat hierdoor onderbeloning van de sector dreigt wordt er gesubsidieerd. Nu willen sommige politiek ideologen in navolging van de VS hier ook van deze subsidie af. (Zie opm. hierboven) De markt zal alles heel goed regelen. Hoewel de historie vele malen heeft aangetoond dat de markt niet alles per definitie heel fijn regelt, vooral niet omdat de markt bij voortdurend teveel niet goed functioneert, blijft men bij deze ideologie. (sommigen) Wel vermoedt men ook, dat wil men nog wat landbouw in eigen land overhouden dat dit onder totale vrijhandel dan niet gaat lukken.
Een schurkenstreek? Wel nee, het functioneert heel anders. Wim Pijbes van het Rijks heeft dit ooit eens haarfijn uitgelegd. Subsidies net zoveel als voor het voortbestaan noodzakelijk zijn. Consequentie, doordat de bijna gratis voedselproductie nog steeds volop voortgaat is de stress op alle ingezette productiemiddelen gigantisch. (milieu, grond, pensioenen, schaalvergroting, ambachtsman en als allerlaatste dierenwelzijn) Wat niet deugt is dat men natuurlijk terecht wijst op allerlei negatieve effecten maar men tevens niet bereid is om aan een gezondere structuurpolitiek te werken. Schurkenstreek, zou kunnen! Dit alles wordt gelardeerd met een dikke saus economische ideologie, google maar eens in verband met landbouw op producenten surplus, minimum prijs, deadweightloss. (Zal het ook eens doen) Resumé hiervan (die google actie), subsidies deugen niet, zijn voor de staat (ons) niet profijtelijk.
En toch gaat men er mee door, how come.
Ondertussen moeten de meeste boerenkinderen zich afvragen of ze het wel kunnen maken het bedrijf over te nemen van hun ouders met de consequentie dat die dan op een houtje mogen kluiven. En heus wij fietsten laatst ook in Friesland rond, andere lijn, deze provincie is als koeienstaat verloren. Waar zijn ze eigenlijk gebleven al die beesten?