De protocollen voor in de anderhalvemetersamenleving worden op dit moment vormgegeven en geïmplementeerd. Reserveren wordt verplicht en mogelijk worden daar kosten aan verbonden. In cafés en restaurants mogen 30 mensen binnen zijn, maar je mag alleen naar binnen als via een checkgesprek is vastgesteld dat je gezond bent. Tweetallen die geen huishouden vormen mogen toch binnen anderhalve meter van elkaar zitten. Mogelijk worden de maatregelen rondom anderhalve meter tussen tafels later versoepeld als blijkt dat bijvoorbeeld een tussenschot effectief is het tegenhouden van verspreiding van het virus.
Controle en structuur
Het ‘checkgesprek’ aan de deur om te controleren of mensen gezond zijn is een tijdrovende klus, vonden de makers van Checkgesprek.nl. Daarom maakten ze een online tool waarmee je kunt in- en uitchecken op locaties zoals restaurants, maar bijvoorbeeld ook kappers en bioscopen. Door een aantal vragen te beantwoorden aan een chatbot, krijg je al dan niet groen licht om naar binnen te gaan. Als achteraf blijkt dat een persoon toch besmet is geweest, kan worden gekeken wie er op die locatie bij deze persoon in de buurt is geweest. Deze mensen kunnen vervolgens worden geïnformeerd.
App-ontwikkelaars storten zich ook op het vergemakkelijken van rerveringen. In principe kan reserveren gewoon ouderwets met pen en papier, maar zoals voor nagenoeg alles in het leven bestaat er ook een app voor - vele zelfs. De nieuwe initiatieven hebben gemeen dat je een tijdslot moet reserveren. Hopelijk gaan mensen zich daardoor ook minder vaak – onnodig – verplaatsen. Het leven buitenshuis krijgen meer structuur.
Te grote tank voor zes gasten
Toch gaan niet alle horecagelegenheden 1 juni weer open. Voor sommigen is het niet haalbaar en/of niet rendabel. Patrick Bouwhuijzen van het Utrechtse karaokecafé Ome Willem zegt in RTL nieuws: "Ik heb negen koelingen, die staan nu allemaal uit. Ze gebruiken meer stroom dan de verkoop van die paar drankjes oplevert. Ik heb bovendien een biertank van 500 liter. Als ik die aanbreek, verkoop ik die hoeveelheid met zes gasten nooit voordat het slecht wordt. Dan kan ik de rest weggooien."
La Place blijft dicht
Ook La Place gaat op 1 juni nog niet open. Tegen Distrifood verklaart Jumbo-CFO Ton van Veen dat de richtlijnen voor de anderhalvemetersamenleving nog niet zijn toe te passen op het concept van La Place: “Bij La Place staan de klanten als het ware in een soort marktrestaurant. De producten worden gepresenteerd in een buffetconcept, waarbij de klanten zelf hun maaltijd samenstellen. Dat is in een anderhalvemetermaatschappij niet zomaar in te voeren. Dat zal zijn effect hebben op de veiligheid en de aantrekkelijkheid van het concept.”
De restaurantketen opent vanaf 1 juni wel 15 tot 20 restaurants voor afhaalmaaltijden om te kijken hoe dat aanslaat bij de consument. “Uiteindelijk willen we een La Place die is gebaseerd op good food fast. Het gezonde alternatief op de fastfood ketens. De executie daarvan wordt nu door corona best een puzzel”, aldus Van Veen.
Op 29 januari krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Ria van Laar je hebt volkomen gelijk. Mondkapjes en handschoenen werken alleen als ze heel precies worden gebruikt, Dus de mondkapjes frequent verwisselen en de handschoenen ook, of gehandschoende handen om de haverklap wassen met water en zeep, en dan ook nog na elke keer dat er iets is aangeraakt, met name het eigen gezicht van de drager. En personeel verdelen in klaarmakers, uitdelers en afrekenaars.
Ik denk dat ik het voorlopig nog maar houdt bij het laten bezorgen door mijn favoriete restaurants.
Dank Joep, ik reageerde meer op jouw klaarblijkelijke onderschrijven van de maatregelen met #4 en #6.
Peter #12, Ik refereer slechts naar de regels in Frankrijk die op de hygiëne in de Franse horeca betrekking hebben. Als jij die regels onzin vindt, dan is dat natuurlijk OK.
Water en zeep spoelen inderdaad virussen weg maar zijn bijna nergens voorhanden als je niet thuis bent, hydroalcoholische gel wel.
Theo #13, In ons land was aanvankelijk ook even sprake van verplicht reserveren, maar dat heeft de horeca weten te voorkomen.
Zojuist bekend gemaakt door Edouard Philippe:
Bars en restaurants kunnen heropenen in de groene zone en alleen de terrassen in de oranje zone. Groepen klanten worden beperkt tot 10 personen, met een minimale afstand van een meter tussen de tafels. Personeel en klanten die zich verplaatsen zullen een masker moeten dragen. Verbruik tijdens het staan binnen zal niet worden toegestaan.
Kom je er zonder zo’n smartfoon, maar wel met eerlijke blauwe ogen en de Europese Identiteitskaart, dan niet in? Trouwens onbegrijpelijk die drang om op zo’n manier een vorkje te willen prikken. Bij de gedachte alleen al is de lol er al af.
Wacht 's effe. Joep, ik ben nu helemaal in de war war... Ik nam aan dat we het over virus overdracht hadden. Da's iets anders dan overdracht van bacteriën. Ik heb geen problemen met handschoenen, maar was de gehandschoende handen dan minstens net zo vaak met zeep als je je handen zou moeten wassen. En zeer zeker niet met die hydroalcoholische gels. Gewoon, met zeep.
Virussen (althans SarsCoV-2) breek je af met zeep en spoel je weg met stromend water. Bij de mogelijkheid van bacteriële besmettingen heb je weer andere maatregelen nodig, vanwege de biologie, maar ook vanwege de risico's en waarschijnlijkheden.
En dan nog "overdracht van ongewenste ziekteverwekkers". Hoe verzekeren we ons van een goede overdracht van gewenste commensalen"? We hebben bacteriële overdracht echt nodig hoor.