Santé Publique France, de overkoepelende organisatie voor de volksgezondheid, presenteerde vorige week de nieuwe voedingsrichtlijnen voor Frankrijk. Het komende jaar staat een uitgebreid communicatie-offensief op de planning om de adviezen bij de Franse bevolking onder de aandacht te brengen.

Wat als eerste opvalt is dat het behalve over voeding ook over bewegen gaat, ‘manger mieux, bouger plus’. Uiteraard zijn alle aanbevelingen op wetenschappelijke basis gestoeld en afgestemd met de verschillende overheidsinstituten en instellingen die over voeding en volksgezondheid gaan.

De aanbevelingen vallen uiteen in drie groepen: ‘verbeter’, ‘ga voor…’ en ‘verminder’. In het Frans respectievelijk augmenter, aller vers... en réduire.
franse voedingsrichtlijnen


'Meer'
Fransen moeten meer fruit en groente eten, vers, diepvries of conserven, liefst vijf porties per dag. Ze dienen verder minstens twee keer per week bonen, linzen en kikkererwten te eten en ook (ongezouten) noten. Verder moeten ze gaan voor volkoren (of bruin) brood, pasta, rijst en (gries)meel. Met het oog op het milieu - ook dat heeft een plaatsje binnen de Franse richtlijnen - kiezen ze het liefst voor seizoensgroenten, producten uit de streek of biologisch. Gebruik koolzaad- , olijf- en notenolie.

Noten, volle granen en peulvruchten maken nauwelijks deel uit van het traditionele Franse menu, noteert FoodNavigator. In het nieuwe advies krijgen ze een vaste plek. Ook voor de Fransen geldt voortaan, net als in Nederland, dagelijks een handje ongezouten noten.

'Minder'
Minderen moet de Fransman verder met alle oranje en rode producten (categorie D en E) uit de Nutri-Score, het stoplichtsysteem dat Frankrijk invoert. Daaronder vlees, vleeswaren, producten met veel zout, zoetwaren, suikerhoudende drank, fastfood en alcohol.

Meer bewegen en minder zitten maakt integraal deel uit van de nieuwe aanbevelingen. Het advies stuurt niet iedere Fransman naar de sportschool, maar raadt naast meer bewegen ook expliciet minderen met ‘de tijd zittend doorbrengen’ aan.

Niet wat, maar hoe te eten
Opmerkelijk is dat het advies niet en détail ingaat op bepaalde ingrediënten of specifieke voedingsstoffen, maar een breed advies geeft over welke soort voeding het best is. Zuivel valt in de categorie ‘gaan voor…’, met twee porties melk, yoghurt, verse kaas en kaas per dag. ‘Wissel de soorten kaas af,’ is de aanbeveling.

Alcohol valt in de rubriek ‘verminderen’ maar is toegestaan, echter niet meer dan twee glazen per dag, en ‘niet alle dagen’.
Dit artikel afdrukken