Vandaag het nieuws van 14 oktober. Hier vind je onze voorgaande selecties.

In de commentaren kunnen we samen het Corona-effect duiden.

Vanavond kon je nog uit eten. Dat deden de Nederlanders dan ook massaal (zie 1.2). Niet alleen om nog een keertje te genieten, maar ook om de horeca een hart onder de riem te steken én om te helpen de voorraden weg te werken die anders in de vuilnisbak zouden verdwijnen, signaleert het AD (zie 1.1). "Het is een soort Laatste Avondmaal,” zeggen verschillende horeca-ondernemers.

Vandaag werd bekend dat het OMT nog wel een gaatje zag om restaurants open te houden, maar het kabinet besloot te gaan voor één simpele regel: alle horeca dicht.

In Den Haag werd de laatste avond hossend en feestend met een grote middelvinger naar het kabinetsbesluit afgesloten. Koninklijke Horeca Nederland is er door aangedaan. Trouw legt die middelvinger uit: De angst voor het virus is bij veel mensen minder dan in het voorjaar. Daarmee is ook een deel van de motivatie weggevallen om de maatregelen strikt op te volgen, stellen gedragspsycholoog aan de Rijksuniversiteit Groningen Arie Dijkstra en Kees van den Bos, hoogleraar sociale psychologie aan de Universiteit Utrecht. “Mensen hebben gemerkt dat ze een deel van hun leven kunnen oppakken, dat ze kunnen winkelen en leuke dingen doen zonder dat ze ernstig ziek worden”, zegt Dijkstra. “Al gaat het aantal ziekenhuisopnames omhoog en stuur je afschrikwekkende verhalen de wereld in, de schrik is er niet meer.”Vanaf vandaag spitsen we het Corona-effect op Foodlog toe op food en gezondheid gerelateerde berichten. We brengen berichten over 'de scheuren in de voedselketen', het bestaande voedselsysteem dat door de coronacrisis onder druk staat. Daarnaast speuren we naar sporen van nieuwe voedselsystemen. Ze kunnen variëren van boeren die zelf korte ketens inrichten tot werkeloos geraakte cateraars die maaltijden gaan bezorgen.

Verder houden we 'het nieuwe gezond' bij om een beeld te krijgen van de manieren waarop we ná de uitbraak van SARS-CoV-2 onze leef- en eetstijl inrichten. De categorie Overig reserveren we voor berichten die context geven bij die eerder genoemde drie.

1. Scheuren in de voedselketen

Toelichting ›

2. Sporen van nieuwe voedselsystemen

Toelichting ›
Dit artikel afdrukken