In deze serie richten we iedere dag de spotlights op één van de genomineerden. Vandaag: Albert van der Veen (medeoprichter Groentegoed) over zijn Tomaat Americain.
Foodlog: Tomaat Americain, wat is dat?
Albert van der Veen: “De Tomaat Americain van Groentegoed is een frisse spread van 70% Hollandse ovengedroogde tomaat, wortel en ui ter vervanging van het wel bekende vleesalternatief. De tomaten zijn ‘verspilde’ tomaten van onze partner Duijvestijn Tomaten die
De tomaten zijn ‘verspilde’ tomaten van onze partner Duijvestijn Tomaten die we zelf drogen in onze op aardwarmte gestookte ovenwe zelf drogen in onze op aardwarmte gestookte oven. In de Tomaat Americain zitten geen toegevoegde e-nummers en suiker. Als je onze ingrediëntendeclaraties bekijkt, zie je dat die kort zijn en vol groente zitten. Alle ingrediënten zijn herkenbaar en in bijna alle gevallen te koop in de winkel. Het resultaat is een lekker, puur en gezond product.”
Naast de Tomaat Americain heeft Groentegoed nog 7 andere producten. Waaronder drie kikkererwt-producten (een naturel, 1 met paprika en 1 met hennepzaad en hennepzaadolie), een pompoen-roomkaas met 50% ‘verspilde’ pompoen en een lekker pittige zoete aardappel curry madras.

Waarom heb je Tomaat Americain ontwikkeld?
“Wij - Jeroen Schuurman en ik - zijn allebei vader en we wilden lekker hartig broodbeleg ontwikkelen vol groente voor jong en oud. Een product dat echt gezond is en je zelf zonder twijfel kunt eten of aan je kinderen kunt geven. Het is een goed alternatief voor vlees en zuivel. Wat we zien is dat het lastig is om alleen tijdens het avondeten voldoende groente binnen te krijgen. Hoe fijn is het als je ook tijdens ontbijt, lunch en tussendoor groente kan eten. We noemen dit Het Nieuwe Beleggen.”
Na het proeven van de Tomaat Americain en de andere producten is de twijfel weg, zijn proevers geraakt door de smaak en hebben we er fans bijWelke kritiek krijg je te horen en hoe ga je daarmee om?
“Het is een nieuw en apart idee om groente op je brood te smeren. We zijn zo gewend aan kaas, vleeswaren en pindakaas op ons brood. Na het proeven van de Tomaat Americain en de andere producten is de twijfel weg, zijn proevers geraakt door de smaak en hebben we er fans bij.”
“Het is dan ook de grootste uitdaging om mensen het te laten kopen en proberen. Positieve verhalen van kopers - in combinatie met proeverijen, acties en beleg- en diptips - helpen om mensen over de streep te halen. Ik koop zelf regelmatig 300 gram geschrapte wortels en dip die tijdens de lunch in onze Kikkererwt Paprika. Zo eet ik al tijdens de lunch meer dan voldoende groente. Het is ook nog eens licht verteerbaar en super lekker.”
Wat zou de retail (nog meer) kunnen doen om de meerwaarde van gezonde producten beter op het vizier te krijgen van de consument?
“Retailers zouden meer informatie kunnen geven over het belang van leefstijl voor je gezondheid. Het effect is bewezen aanwezig. Goede voeding – met veel groente en zo puur mogelijk - is een belangrijk onderdeel van een gezondere leefstijl. Waarom niet beginnen met het eigen personeel? Dan komen er vele duizenden ambassadeurs voor een betere leefstijl bij in alle winkels.”

Verdient deze nominatie jouw stem? Ga naar de stemwebsite en kies daar jouw favorieten.
Op 8 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Nick #8 heeft gelijk maar toch.......Enkel keuterboertjes op Griekse eilanden of in Tunesië én Hollanders doen dat nog.....
Dat onze koolzaadolie duurder is dan olijfolie in dezelfde supermarkt zou in de meeste landen niet acceptabel zijn.
De koudgeperste ongeraffineerde 'Brassica Koolzaadolie bak & braad' (AH, €7,38/liter) is geschikt voor wokken en langdurig hoog verhitbaar. (hoe is het mogelijk denk ik dan)
Uitleg.
Het is een olie van Hollandse koolzaad gemaakt van een speciaal, HO (High Oleic) koolzaad met een hoog aandeel aan hittestabiele vetzuren. De olie van deze koolzaadsoort heeft een langere houdbaarheid bij hoge temperaturen, tot 240 graden en een lager gehalte aan transvetzuren (hoeveel dan ??). Deze variant wordt mild en koud geperst met gebruik van stoom onder vacuüm.
Bron: Leverancier
Overigens heeft AH geen geraffineerde raap- of koolzaadolie in tegenstelling tot supermarkten in Duitsland die er mee vol staan voor prijzen vanaf 0,99 per liter. Ook daar geen info over transvetten.
Even opmerken: moderne keukenolie wordt nooit meer "geperst", niet een eerste en ook niet meerdere keren! Enkel keuterboertjes op Griekse eilanden of in Tunesië doen dat nog. Het persen degradeert de olie sterk. Ze gaat oxideren en ranzig worden.
Keukenolie wordt vandaag gewonnen door centrifugatie (zwieren) of extractie. Bij deze laatste methode wast men de oliezaden uit met hexaan. Hexaan is een koolwaterstof met zes koolstofatomen, het zit tussen butaan (4 koolstofatomen, een gas) en octaan ( 8 C, benzine, een vloeistof) in. De olie lost op in de hexaan en spoelt uit de gemalen zaden. De hexaan wordt er vervolgens uitgedampt en verdwijnt volledig uit de olie . Dat is geen "chemische bewerking" zoals ik hier lees, maar een fysisch proces. Aan de olie zelf verandert er dus niets. Hexaan is heel erg vluchtig en kookt bij 68°C. Vandaar de keuze voor dit solvent. Het is een veel "zachtere" manier om olie te verkrijgen dan de andere.
#4 Je voelt goed aan dat hier wat aan de hand kan zijn. Ik krijg er letterlijk jeuk van: op mijn ribbenkast en mijn schenen. Steeds na consumptie van raapzaadolie en/of zonnebloemolie. Voor mij geen chips, kroepoek of chinees. Geen probleem :) .
De huid zie ik als indicator van mogelijk grotere problemen. Bekend voorbeeld: skintags > insulineresistentie. Als (huis)arts krijg je dat zo op een presenteerblaadje. Deden ze er maar wat mee.... Eczeem en brood, ook een bekende combi.
Die (raap)zaadolie: daar fiets ik maar om heen. Mede ook gezien de aanwijzingen voor het versterken van oxidatie (ROS, peroxidatie) c.q. ontstekingsreacties.
Gert #2, Jij krijgt tenminste nog een waarschuwing dat je geen raapzaad-, koolzaad- of canolaolie moet gebruiken. Niet de natuurlijke persing, maar de chemische bewerking geeft de olie kwalijke eigenschappen. Overigens is zonnebloemolie ook niet aan te raden.
Zie verder hier op FL, transvet in koolzaadolie.