De Russische veterinaire autoriteit Rosselkhoznadzor gaat 6 Europese landen, waaronder Nederland, toestaan weer varkensvleesproducten te exporteren, meldt GlobalMeatNews. Het gaat om producten die niet op de zogeheten 'sanctielijst' staan zoals spek, vet en orgaanvlees. Er gingen al geruchten dat de deur op een kiertje zou gaan.

Twee importstops
Rusland sloot begin 2014 de grenzen voor de import van varkensvlees uit de EU, nadat in de Baltische staten en Polen gevallen van Afrikaanse varkenspest waren geconstateerd. In augustus volgde daarop een importstop voor alle agrarische producten uit de EU en VS, als vergelding voor door deze landen genomen sancties.

Varkensvet, spek en orgaanvlees
Nu meldt Sergey Dankvert, hoofd van Rosselkhoznadzor: "We beginnen met een inspectieschema voor vleesbedrijven in Frankrijk, Hongarije, Italië, Duitsland, Denemarken en Nederland, die als eersten de export naar Rusland zullen mogen hervatten na het opheffen van het voedselembargo en de met de Afrikaanse varkenspest samenhangende veterinaire beperkingen."

Volgens Dankvert zullen alleen de varkensvleesproducenten die voldoen aan de allerhoogste voedselveiligheidseisen vlees aan Rusland mogen leveren. De producten waar het concreet over gaat zijn onder andere varkensvet, spek en orgaanvlees. Daarvan exporteerde de EU in 2013 251.000 ton aan vet en spek, en 96.000 ton eetbaar orgaanvlees. Samen maakten deze producten 46,7% van de EU varkensvleesexport naar Rusland uit.

Russische vleesverwerkende industrie in het nauw
Experts in de Russische industrie stellen dat de gedeeltelijke opheffing van het embargo noodzakelijk was, omdat dat de Russische vleesverwerkende industrie door de importstop in grote moeilijkheden verkeert. "Zonder deze maatregel zouden veel [Russische vleesverwerkers] dit jaar failliet gaan, omdat ze geen alternatieve leveranciers hebben kunnen vinden voor deze producten sinds de importstop begin vorig jaar van kracht werd", zegt de Russische landbouwanalist Eugene Gerden in GlobalMeatNews.
De Duitse varkensslachter Clemens Tönnies voorspelde deze ontwikkeling begin december reeds.

Fotocredits: Edsel Little
Dit artikel afdrukken