In de Ondertussen van donderdag 17 oktober vallen mij deze berichten op:

- Meer dan 1.000 boeren bleven overnachten na het tweede grote boerenprotest van gisteren en deelden vanochtend ontbijtjes uit aan de bewoners van Den Haag (NU.nl). Ondanks de schade (Boerderij) die ze daar aanrichtten, is de steun van Nederlanders aan de boerenprotesten gestegen (RTL). De Tweede Kamer debatteerde vandaag over de stikstofchaos, maar er is nog geen conclusie. Uiterlijk 1 december moet er meer duidelijkheid zijn (AD).


- Wist je dat de plastic boodschappentas ooit bedacht is om de planeet te redden? Dat zegt de zoon van de Zweede engineer Sten Gustaf Thulin die het idee invoerde in 1959 in The Independent. De plastic tassen waren het alternatief voor papier, omdat daarvoor bomen moeten worden gekapt. Omdat de plastic tas steviger was dan die van papier, zou hij vaker gebruikt kunnen worden en langer meegaan. De beste man had niet voorzien hoe de economie zou ontwikkelen naar eentje met zo veel single-use plastic.

- Onderzoek heeft bewezen dat testosteron de prestaties van vrouwelijke atleten verbetert (De Standaard). Een eerdere studie naar dit onderwerp was uitgevoerd door artsen van de atletiekfederatie IAAF en de methode daarvan zou te wensen overlaten. Hardloopsters met een te hoge testosteronspiegel moeten van de federatie medicijnen slikken om de concentratie van het hormoon te laten dalen. Atlete Caster Semenya weigert dat en is nu in een rechtszaak verwikkeld. Dit onderzoek zal haar zaak vast geen goed doen.

Spannend vandaag: RTL zet de grote afnemers en toeleveranciers van de Nederlandse boeren op rij. Het voelt alsof het criminelen zijn. Nog tot voor kort was Nederland apetrots op zulke bedrijven; The National Geographic prees in 2017 het Hollandse wonder dat nu alleen nog volop gesteund wordt door rechtspopulisten als Baudet en Wilders. Gevoel kan zomaar omslaan en een onverwachte afslag nemen.

Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!
Dit artikel afdrukken