Diëten via je mobiele telefoon werkt. Dat blijkt uit een studie die alle tot op heden gepubliceerde onderzoeken vergelijkt. Een ander onderzoek duidt echter op vermindering van sociaal contact door mobieltjes tussen moeders en hun te dik wordende kinderen, meldt HealthDay.

Diëten met de telefoon
Voor de vergelijkende studie zochten de onderzoekers naar alle zogenaamde blinde studies (met een testgroep) waarbij een mobieltje was gebruikt voor afslankinterventies. De onderzoekers vonden veertien studies. Uit al die studies tezamen bleek dat een afslankinterventie via een mobieltje resultaat heeft. Proefpersonen vielen er gemiddeld met 1,4 kg mee af en verlaagden hun BMI met 0,2 kg/m2. Zowel korte als lange interventies zorgden voor afslankresultaat. Bovendien bleken SMS en MMS-berichten te werken omdat ze mensen extra motiveren zich gewenst te gedragen.

Minder gezellig
Toch is het geen goed idee om onze mobieltjes en smartphones nu de hemel in te prijzen. Recent onderzoek duidt eveneens op de negatieve effecten voor sociaal contact.

Amerikaanse onderzoekers ontdekten dat moeders door hun mobiele telefoon werden afgeleid en er daardoor minder interactie was met het kind. Bij regelmatig gebruik van een smartphone of tablet wisselt de moeder 20 procent minder woorden en heeft ze 39 procent minder non-verbaal contact met het kind. De onderzoekers publiceerden hun onderzoeksresultaten afgelopen maand in het tijdschrift Academic Pediatrics. Hetzelfde team van onderzoekers publiceerde in maart 2014 al een pilot die zij in fast-food restaurants uitvoerden. Die liet ongeveer dezelfde resultaten zien.

De recentste studie voerden zij echter uit in thuissituaties. Daar zitten wel wat haken en ogen aan, zegt ook Ivan Wolffers, want waarom kozen de onderzoekers voor 225 moeders en niet voor vaders? Bovendien selecteerden ze enkel proefpersonen met een lage sociaaleconomische status. Zulke resultaten mag je niet zomaar extrapoleren naar alle ouders die met een mobieltje ‘spelen’. Wel is het een aanwijzing dat ouders misschien met mate moeten App’en aan tafel en meer aandacht moeten besteden aan de echte interactie met hun gezin.

Kortom, mobiele telefoons zijn net als voeding: ze hebben goede en slechte eigenschappen, maar het beste lijkt variatie en consumptie met mate.

Fotocredits:Antoine K
Dit artikel afdrukken