De IJslandse microbierbrouwerij Stedji kondigt aan een nieuw bier aan dat op smaak wordt gebracht met de gerookte testikels van vinvissen.

Hvalur 2
Het Hvalur 2 bier van de Stedji brouwerij wordt verkocht gedurende een beperkte periode van de midwinter maand Thorri, schrijft een lokale website. De vinvis is een beschermde walvissoort.

De ballen van de manlijke vis worden volgens een oude traditie verwerkt voor ze gezouten en gerookt worden met schapenmest. Per brouwsel is één bal nodig.

Hvalur 2
In 2014 maakte de Stedji brouwerij al Hvalur 1, een bier waarin botten en ingewanden van walvissen werden gebruikt in het brouwsel. Toen stonden walvisbeschermers op tegen het bier, dat destijds tijdelijk verboden werd door de autoriteiten. Toen het weer verkocht mocht worden, vond het gretig aftrek bij slijters. Op de website van Stedji heet het walvisbier van botten en ingewanden 'het meest controversiële bier ter wereld' . Voor het ballenbier zouden alle vergunningen binnen zijn.

IJsland heeft in 2013 de walsvisvangst weer hervat. Het land exporteert het meeste walsvisvlees naar Japan.

Fotocredits: Hvalur 1 & 2, Stedji
Dit artikel afdrukken