De wereldwijde koolstofuitstoot heeft de aarde mogelijk 18% warmer gemaakt dan we tot op heden dachten. Dat betekent de wereld minder tijd om de doelstellingen van het Akkoord van Parijs te halen om een zodanig klimaatverandering te voorkomen dat het leven voor mensen op aarde technisch erg ingewikkeld wordt.

De gemiddelde temperatuur op aarde zou sinds de industriële revolutie ongeveer 1,07°C zijn gestegen in plaats van de eerdere schatting van 0,91°C.

Deze jongste nieuwe inzichten brengt de drie belangrijkste temperatuurgegevensreeksen ter wereld op één lijn en maakt aannemelijk dat de werkelijke temperatuurstijging aan de bovenkant van eerder berekende waarden ligt.

Volgens 'Parijs' moet de CO2-uitstoot zodanig beperkt worden dat de temperatuurstijging beperken blijft tot1,5°C of 2°C. Indien de cijfers worden geaccepteerd, dan zal de energietransitie moeten worden versneld of het gebruik van energie moeten worden teruggedrongen.

"De klimaatverandering is niet plotseling erger geworden. Alleen onze schatting van hoeveel opwarming heeft plaatsgevonden is verbeterd," zegt Tim Osborn van de Universiteit van East Anglia, Verenigd Koninkrijk, die vandaag een document publiceerde met collega's van Met Office over de vijfde update van de gegevens, bekend als de Hadley Centre Climatic Research Unit Temperature (HadCRUT5).
NewScientist - Earth may be even closer to 1.5°C of global warming than we thought
Reageer
  • Deel
Druk af