Ook dit jaar toont het rapport de indrukwekkende diversiteit van landbouwonderzoek en de resultaten die dat oplevert, zowel in vorm van patenten als in lonende innovaties. Volgens Tom Vilsack, de verantwoordelijke minister, zijn investeringen in landbouwonderzoek hun kosten meer dan waard: “Studies tonen aan dat voor elke geïnvesteerde dollar in landbouwonderzoek, de economie er 20 dollar voor terug krijgt."
Hypoallergene pinda’s
De volgens Modern Farmer misschien wel grootste vooruitgang in de voedselwetenschap van de afgelopen 10 jaar zijn de hypoallergene pinda’s. Pinda-allergie is een van de meest voorkomende allergieën en wetenschappers zijn al jaren op zoek naar een oplossing.
Na het doppen, schillen en roosteren van de pinda's worden ze geweekt in een enzymatische oplossingOnderzoek door wetenschappers van de North Carolina Agricultural and Technical State University toonde aan dat het opmerkelijk eenvoudig is doodnormale pinda's allergeenvrij te maken. Er komt geen GMO of kostbare bewerking aan te pas. Na het doppen, schillen en roosteren van de pinda's worden ze geweekt in een enzymatische oplossing. In deze oplossing raken de pinda"s ongeveer 98% van hun allergenen kwijt, zonder dat de smaakt of consistentie verandert. De pinda's kunnen zó verder verwerkt worden, of zelfs ingezet worden voor de behandeling van pinda-allergieën. Waarschijnlijk liggen de hypoallergene pinda's binnenkort in de VS in de winkels.
Andere non-GMO ontwikkelingen
Er staat nog meer belangwekkend nieuws in het rapport. Zo is er een biologische bestrijdingsmethode gevonden voor de Aziatische citrus psyllid gevonden, de veroorzaker van de gevreesde citrus greening. Tot op heden werd gedacht dat alleen een GMO-aanpak dit probleem, dat vorig jaar tot de grote limoenschaarste leidde, zou kunnen oplossen.
Fotocredits: ‘Peanuts’ Daniella Segura
Op 30 november krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Als pinda allergie zo erg kan zijn dat er zelfs op etiketten van producten vermeld moet staan dat er sporen van pinda's in kunnen zitten, kan je 2% allergenen dan allergeenvrij noemen?