Professor René Medema, bestuursvoorzitter van het AvL, zei op nu.nl: "Wij durven dit te zeggen omdat vanuit het onderzoeksveld steeds meer kennis ontstaat over behandelingen. Daarnaast gaan de technologische ontwikkelingen heel snel". Volgens hem is de techniek om op individueel patiënt-niveau te bepalen welke DNA-afwijkingen zich voordoen beschikbaar. Daarmee wordt het mogelijk per patiënt een specifieke behandeling te geven, in plaats van een standaardbehandeling zoals vandaag de dag. Met de standaardbehandeling overleeft ongeveer de helft van alle kankerpatiënten, dat zou met een behandeling op maat op kunnen lopen naar 90 procent.

Medema baseerde zich op recent onderzoek, zoals het artikel van Howard McLeod in Science. Dat artikel gaat inderdaad over de manier om op tumorniveau een specifieke behandeling op te zetten. Maar McLeod houdt wel nadrukkelijk een aantal slagen om de arm. De titel luidt niet voor niets: "Cancer Pharmacogenomics: Early Promise, But Concerted Effort Needed".

McLeod schrijft: "Het is tijd om praktischer te worden in de voortgang. Hoewel er al substantiële vooruitgang is geboekt bij het identificeren en karakteriseren van farmacogenomische verschijnselen, blijft de vertaling van deze gegevens in praktische klinische toepassingen langzaam." Voordat de belofte van genetische maatmedicatie gerealiseerd kan worden, zijn er nog vele hordes te nemen. McLeod noemt onder andere wetenschappelijke, klinische en maatschappelijke factoren. Over de financiële kanten heeft hij het niet. Medema ook niet. Maar die realiseert zich dat bijna niemand nee zal zeggen als de oplossing voor kanker in zicht lijkt. Hoop doet geven.

Fotocredits: Keirsten Balukas
Dit artikel afdrukken