Michels is verbonden aan de universiteit van Freiburg en de Harvard T.H. Chan School of Public Health. Dat kokosvet gezond zou zijn voor de mens is een fabeltje, want “er is niet één studie die laat zien dat kokosolie een gunstig effect heeft op de gezondheid.”

Michels vertelt niets nieuws, maar ze trok wel de aandacht met haar stelligheid. De hype rond kokosolie noemt ze ‘völliger Quatsch’ (volkomen onzin), net als die rond andere superfoods. Zij verwoordt daarmee de wetenschappelijke consensus over dit modieuze product, dat van alle vetten het grootste aandeel verzadigd vet bevat, meer dan varkensreuzel bijvoorbeeld, en daarom slecht is voor hart- en bloedvaten.

De gezondheidsredacteuren van The New York Times plaatsen een kanttekening bij Michels’ aloude opvatting dat verzadigd vet hart- en vaatziekten veroorzaakt. Bovendien heb je pure en bewerkte kokosvet en –olie, wat ook zou uitmaken voor de gezondheid.
Maar ook The New York Times concludeert dat kokosvet niet de eerste keus van plantaardig vet is (dat is olijfolie) en met mate gegeten moet worden.
Dit artikel afdrukken