Volgens toxicoloog Tinka Murk (WUR) hoeven consumenten zich geen zorgen te maken over de schadelijkheid van voedingsmiddelen in de supermarkt. Ook niet over het cocktaileffect. Mensen moeten onwaarschijnlijk grote hoeveelheden van potentieel schadelijke stoffen als Bisfenol A en DEHP binnenkrijgen om daadwerkelijk van schade voor de gezondheid te kunnen spreken. “Die hoeveelheid halen consumenten niet met producten die ze in de winkel kopen,” aldus Murk.
Murk ziet bovendien goed nieuws in heit feit dat de stoffen het lichaam via de urine weer verlaten. Ze hopen zich niet op; daarom worden ze in de urine gevonden.
Kunstmatige omgeving
In Europa en Nederland gelden strenge regels voor de controle op de veiligheid van producten voor consumenten. De aangetroffen gehaltes blijven ruim onder de grenswaarden voor wat het lichaam aankan. Dat geldt vaak niet voor de consumptie van alcohol, het gebruik van drugs en de door open haarden veroorzaakte luchtvervuiling met onder meer PAKS, dioxines en fijnstof. Die zijn volgens Murk bewezen wel echt schadelijk voor de gezondheid, net als het natuurlijke Aflatoxine, de meest kankerverwekkende stof die we kennen en die ontstaat op niet goed droog bewaarde noten en granen.
Laat de consument zelf beslissen en zet 'BPA-vrij' op verpakkingen en productenOok toxicoloog Martin van den Berg (Universiteit Utrecht) is niet verbaasd dat zelfs bij mensen die zo duurzaam mogelijk proberen te leven gifstoffen zijn aangetroffen. "Neem maar eens een willekeurig grondmonster: je treft er allerlei residuen in aan. We leven in een kunstmatige omgeving," zegt hij. "Het is heel eenvoudig om een toxifobie te creëren, maar het wordt pas spannend als je gaat kijken naar de concentraties. Zolang het bij 'parts per trillion' (een miljardste gram per liter, red.) blijft, is er voor gewone volwassenen echt helemaal niets aan de hand, ook niet als stapel- of cocktaileffect."
Toch kan Van den Berg zich wel vinden in een deel van het verhaal van Tegengif. Stoffen als BPA en DEHP horen gewoon niet in de voedselketen thuis en de Nederlandse overheid zou er best harder op mogen toezien dat ze daaruit verdwijnen. "De Denen en Fransen zijn wat dat betreft verder dan wij. Daar zijn Bisfenol A en ftalaten niet toegestaan in consumentenproducten of verpakkingen." In Nederland, zegt Van den Berg, is de houding meer 'zolang het niet bewezen is dat het schadelijk is, gaan we de fabrikanten er niet mee lastig vallen'. "Laat de consument zelf beslissen en zet 'BPA-vrij' op verpakkingen en producten." En wil je gezond en duurzaam leven door biologisch te eten? Doe dat dan vooral. "Of je er de 100 door gaat halen is de vraag, maar het is in alle gevallen goed voor het milieu," zegt Van den Berg.
Op 5 januari krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
#Theo, kom ik toch weer dit tegen: chloorpyriphos, heeft een recente studie uitgewezen, één van de meest gebruikte pesticiden, en als weinig toxisch beschouwd, is ooit toegelaten geweest op basis van gebiasde studies. In het artikel wordt gesproken van tours de passe-passe, dwz om het erdoor te krijgen.
Trouwens , Tennekes stelt dat voor een aantal stoffen er geen bodemwaarden gevonden kunnen worden, dwz één molecuul kan al genoeg zijn.
Helder Theo.
Geloof.
Theo, ik begrijp je niet. Op basis waarvan doe je dat?
Over kaf en koren.