Meneer Wateetons is wars van culinaire verfijning en fratsen. Maar hij wil wel graag het naadje van de kous weten van die smakelijke, basic levensmiddelen die we in onze directe omgeving vinden of waar we ons al generaties lang mee in leven houden. Dus schreef hij een paar jaar geleden het dwarse Handboek voor de Vinex-jager, want ook in onze moderne leefwereld is er nog van alles te vinden dat we gewoon kunnen plukken, vangen of vinden om op te eten.

Over Worst
Daarna wijdde hij zich aan de wondere wereld van het zelf worstmaken. Een ambacht dat wij vrijwel volledig uitbesteed hebben aan slagers en al dan niet industriële worstmakers, maar dat je ook gewoon zelf thuis weer ter hand kunt nemen. Ik schreef een vrolijke recensie naar aanleiding van Over Worst. En nee, aan het zelf worstmaken heb ik me uiteindelijk toch niet gewaagd.

rook


Over Rook
Nu is hij er weer, met 'het handboek voor warm & koud roken', Over Rook. Weer een prachtig uitgevoerd, stevig boek met een goede mix van tekst, plaatjes, tabellen en intrigerende, mooi gematteerde foto's van langzaam verkolend hout.

Hij begint met "Dit had het kortste kookboek kunnen zijn dat je ooit las. 'Wanneer je hout verbrandt, geeft dat rook en als je daarin een stuk vlees, vis of kaas hangt, wordt het gerookt.' Hop, klaar." Het tekent zijn no-nonsense stijl en zelfspot.

Meneer neemt je mee op een fascinerende reis langs alle aspecten van roken. Warm roken, koud roken, de benodigde of juist inventief te gebruiken materialen (inclusief 'bouw je eigen rookoven van een kartonnen doos'), houtsoorten, voedselveiligheidsaspecten, rooktijden, smaakmakers, voor- en nabehandeling en de modernste rookpistolen, je kunt het zo gek niet bedenken of Meneer weet je er iets over te vertellen. Op een zodanig onderhoudende manier dat je ook gewoon zin krijgt om je echt te verdiepen in de luchtvochtigheidsproblematiek van het koud roken of de pekel evenwichtsmethode.

Zelf aan de slag
Ik heb zelf een eenvoudig (warm)rookoventje - op spiritusbranders. Ik moet eerlijk toegeven dat ik er niet heel veel gebruik van maak. Wel denk ik, als we dan weer eens gesmikkeld hebben van gerookte poontjes of harder, wat zou er nou nog meer meer kunnen? Daarvoor biedt Over Rook gelukkig nog heel wat recepten. Meneer Wateetons zou meneer Wateetons niet zijn als hij van de gelegenheid gebruik maakt een aantal worstrecepten in te brengen. Gelderse rookworst, knakworstjes, ossenworst (met gerookte Remekerkaas, mmmm!) passeren de revue. Maar daar blijft het niet bij. Het boek biedt een aantal heerlijke recepten (waar de hand van Jonnie Boer in te herkennen valt) zoals 'Gepofte aardpeer met een salade van gerookte krootjes, uitjes, gepofte appel en mierikswortelcrème met een schuim van oude kaas', of 'Snoekbaars gegaard in rookboter'. Dan zijn er nog recepten voor pekel en rubs, en suggesties om dingen te roken waar je eigenlijk zelf nooit op zou komen: wie rookt er martini of olijfolie? Of zelfs Dr. Pepper (blijkbaar een favoriet van meneer Wateetons). Temidden van al dat geweld stuitte ik op dit volmaakt eenvoudige recept: gerookte noten met kruidenzout. Die kunnen ook in mijn rookoventje, gelukkig.

Gerookte noten met kruidenzout

Ingrediënten
- 20 hele walnoten in de dop
- 3 el rookmot
- 1 el verse rozemarijn
- 1 tl verse salie
- 3 el fleur de sel
- olijfolie

Bereiding
Gebruik een notenkraker om de walnoten iets te openen.
Rook de walnoten 10 minuten in de rookpan op een middelhoog vuur. Haal vervolgens de rookpan van het vuur, maar laat de deksel er nog 5 minuten op.
Laat de walnoten afkoelen en open ze met behulp van een notenkraker. Haal de walnoothelften voorzichtig uit de dop. Maal in een keukenmachine of vijzel de rozemarijn met de salie en het zout. Besprenkel de walnoten met het kruidenzout en een paar druppels olijfolie.

UItgever: Good Cook, ISBN 987 94 61 43 097 7, te bestellen via bol.com: Over Rook

Fotocredits: Meneer Wateetons, Good Cook
Dit artikel afdrukken