Natuur- en milieubewuste kringloopboeren verzetten zich tegen de in Nederland verplichte bodeminjectie van mest om de ammoniakuitstoot te beperken. Het zou juist niet goed voor de bodem en het milieu zijn. Niettemin vereist de wet het, op basis van mogelijk fout beleid en foute aannames en dito meetmethoden van de WUR.
Het onderzoek zorgde voor opschudding en Kamervragen van Helma Lodders. Zij stelde dat de meetmethoden mogelijk jarenlang tot het verkeerde beleid hebben geleid. Nienhuis' onderzoek leidde bovendien tot intensief overleg binnen de top van Wageningen UR. Mede onder druk van staatsscretaris Sharon Dijksma is besloten tot vervolgonderzoek.
Professor Oene Oenema is verantwoordelijk voor de geldende modellen die Wageningen hanteert. Hij verklaarde dit weekend vooralsnog geen uitspraken te kunnen doen over het onderzoek omdat het te vroeg naar buiten gebracht zou zijn. Er is zelfs nog geen studentenverslag, merkt hij op in De Boerderij. Oenema noemt de opwinding dan ook 'voorbarig'.
De redactie bekeek de tabellen die de Boerderij bij de artikelen afdrukte. Uit één van de tabellen blijkt dat mesttoediening tot beduidend meer ammoniakemissie leidt dan stallen en dieren. Dat is onverklaarbaar en zelfs logisch onmogelijk, als landbouwhuisdieren dieren gezien worden als de bron. Daarnaast blijkt dat de halvering van de ammoniakemissie tussen 1990 en 1998 niet heeft gezorgd voor een daling van de ammoniakconcentratie in de lucht. Ook dat is logischerwijs een onmogelijkheid, tenzij niet de mest maar iets anders in Nederland voor ammoniakuitstoot zorgt.
Hebben Foodloglandbouwexperts een uitleg voor deze fenomenen die nu zowel de politiek als de top van Wageningen UR zullen moeten verklaren?
Fotocredits: Gratis mest, uitsnede, Lezzles
Op 8 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Niet één fumier-knoeier!
Holland blaast een potje mee: Na het antibioticasyndicaat, de paardenvleesboefjes, de fopkip-van-morgen, de TrustFood-aflatoxinemaïs, de WD-eidooiers, de dioxinewolkrabben, de antibioticakalkoen, en de 1.000.000 kilo verse-vis-overboord hebben we nu dus ook al een heuse internationale strontmaffia!
Deze boer heeft lef.
Alweer wat geleerd, Paul.
Ik kreeg met die HSL, SNS, JSF, WUR-CEO en nog zo wat akkefietjes al een beetje het idee dat we in een bananenmonarchie leefden. Maar nu weet ik het zeker.
Belderbos, je raakt niet uitgeleerd. Dat fraudesysteem IS van de overheid.
Weer wat geleerd, Paul.
En Dijksma wil de oplossing van het mestprobleem weer aan de sector overlaten.
Leve de zelfregulering!