Dat zegt Dave Sijogo, salesmanager van de Amerikaanse avocadoproducent Mission Produce, tegen BN De Stem. Zes jaar geleden besloot Mission Produce een vestiging buiten Amerika te openen, om beter in te kunnen spelen op de groeiende populariteit van de avocado's in Europa. Het bedrijf kwam uit in Breda, strategisch gelegen tussen de havens van Antwerpen en Rotterdam. In Rotterdam zit nog zo'n grote avocado-importeur: Nature's Pride.

Per week komen er 250 tot 850 containers met avocado’s ons land binnen. Het overgrote deel hiervan reist door naar onder meer Duitsland, Spanje, Italië, Scandinavië en Rusland, aldus Sijogo. Verreweg de meeste avocado’s komen uit Mexico, gevolgd door Peru en Chili. Avocado’s uit Californië worden zelden geëxporteerd. De Amerikanen vinden deze, naar verluidt 'extra romige' avocado’s te lekker. Omdat avocado's in verschillende gebieden in de wereld geteeld worden, liggen er het hele jaar door avocado’s in de schappen. 

In 2017 was Nederland, na de VS, de grootste importeur van de groene vrucht ter wereld. Inmiddels eten Nederlanders gemiddeld 2,4 kilo avocado per jaar. Ter vergelijking: in Amerika ligt dat gemiddelde op 3,4 kilo, in Duitsland is het nog geen kilo. Volgens Roel Hermans, expert voeding en gedrag bij het Voedingscentrum, is de groei in populariteit te danken aan alle media-aandacht voor de avocado.
BNDeStem - Waarom Breda een grote, wereldwijde rol speelt in hippe avocado
Reageer
  • Deel
Druk af