Trouw schreef: "Een modieus probleem is niet hetzelfde als een acuut probleem. Zo is klimaatverandering weliswaar in de mode onder natuurbeschermers, maar voor de biodiversiteit op aarde vormt landbouw een veel acutere bedreiging."De krant verwijst naar een artikel in Nature waarin 4 wetenschappers aangeven dat allereerst overexploitatie van dieren en planten en vervolgens landbouw de belangrijkste oorzaken zijn van de teruglopende biodiversiteit. Op 10 aspecten is landbouw de op één na meest bedreigende activiteit van mensen omdat het de leefgebieden van wilde soorten laat verdwijnen. Dát staat in Nature.

Het artikel is verschenen ter voorbereiding van het World Conservation Congress van de internationale unie voor natuurbescherming IUCN. Het congres vindt volgende maand plaats op Hawaï. Daar spreekt een keur aan wetenschappers en hoogwaardigheidsbekleders, van de Amerikaanse kardinaal Peter Turkson tot prins Albert van Monaco en de Britse primatologe Jane Goodall.

Onzin, twit een voorvechter van de intensieve landbouw in Nederland:
In een ander verhaal dat ik gisteren las, bleek niet terrorisme maar juist klimaatverandering weer het belangrijkste probleem. Volgens de jeugd in Europa zijn noch het klimaat, noch terrorisme van belang. Het verlies van biodiversiteit staat niet eens op hun lijstje. Werkloosheid en de economie zijn het allergrootste probleem.

Wie heeft de grootste en kan het verste plassen? Helaas maakt de vaststelling van de kampioen geen enkel praktisch verschil. Omdat iedereen zijn vraagstuk het belangrijkst vindt, hoeven we niets te doen.
Elkaar bestrijden en overtuigen van het grootste probleem is een gezelschapsspel, een vorm van zingeving. De problemen zelf doen er eigenlijk niet toe.
Dit artikel afdrukken