Het nieuws van het weekend van 23 en 24 januari 2021. Hier vind je onze voorgaande selecties.

In de commentaren kunnen we samen het Corona-effect duiden.

Avondklok
Voor de Volkskrant vatte verslaggever Jurre van den Berg vrijdag- en zaterdagavond post op de Westerhaven in Groningen, één van de drukste punten van de stad (zie 3.1). Vrijdagavond telt Van den Berg in de 5 minuten na 21.00 uur: "drie studentes die vrijdagavond stipt om 21 uur met een McFlurry uit het fastfoodrestaurant komen, 25 passerende voetgangers (één met hond), een jogger, zeventien maaltijdbezorgers, 26 fietsers, zes scooters, 33 auto’s (waarvan twee politie) en twee stadsbussen." Op zaterdag neemt de 'oranje-groene legers' van Thuisbezorgd en Uber Eats het over. "De eerste vijf minuten na het ingaan van de avondklok rijden er 23 stuks af of aan. Verder: twee zichtbaar gehaaste voetgangers, twee hondenuitlaters, vier fietsers, twee scooters, drie auto’s en een lege bus 9."

De NOS brengt Nederland na het ingaan van de avondklok in beeld: indrukwekkende beelden van een 'uitgestorven' Nederland (zie 3.2).

Protesten
Hoe anders ging het er vandaag in Eindhoven en Amsterdam aan toe. In Eindhoven verzamelden zich zondagmiddag zo'n 200 demonstranten op het 18 Septemberplein, zonder toestemming. Het liep er finaal uit de hand, schrijft het AD (zie 4.1): bijna 2 uur lang vlogen "de stenen, golfballen, vuurwerkbommen en zelfs messen door de lucht". Ook werd er vuurwerk naar de politie gegooid, politiepaarden kwamen met ruiter en al ten val. De ME en politie veegden het plein en de omgeving schoon.



In Amsterdam, waar het vorige week al uit de hand liep, was het zondag opnieuw raak (AD, 4.1). Ook hier kwam de ME en politie te paard er aan te pas.


Thuisconsumptie
Nu de restaurants gesloten zijn, eten de Fransen hun 'mooie' vlees maar thuis. Côte de boeuf, entrecôte, vooral in het weekend zijn de mooie stukken rundvlees van Franse origine niet aan te slepen, laat France TV Info zien (zie 2.1). Omzetstijgingen van 10 tot 20% bij de slager zijn niet ongewoon. Ook voor de veehouders betekent het nogal wat. Leverden ze eerst één koe per twee weken aan de slager, nu gaat het om een koe per week, vertelt een veehoudster. Klein probleempje: koeien mesten gaat minder snel dan dat de vraag groeit. En hoewel deze opleving mooi meegenomen is, blijft de wereldwijde tendens dat de vleesconsumptie daalt.

Nog een thuistrend: zelf brouwen van bier. RTL Nieuws (zie 2.2) wijdt een artikel aan het thuisbrouwen, zowel de leveranciers van brouwpakketten als de thuisbrouwers zelf. De leveranciers zagen het afgelopen jaar hun omzet fiks oplopen. Bierbrouwen blijkt leuk en makkelijk (ook Foodlog waagde zich er al eens aan): "Je moet het wel heel bont maken, wil je een bier laten mislukken." De hoofdregel? Schoon werken. "Het aanrecht waar je dingen op legt, de spatel waar je mee roert. Het moet allemaal ontsmet zijn. Past wel goed bij deze coronatijd", zegt thuisbrouwer Jasper Leijdens.

3. Het 'nieuwe gezond'

Toelichting ›

4. Overig

Dit artikel afdrukken