Filosofen en artsen breken zich er al sinds Methusalem hun hoofd over: Waarom leven mensen in sommige delen van de wereld zoveel langer dan anderen? Dan Buettner ging de wereld over op zoek naar een antwoord. Zijn reizen brachten hem onder andere naar Griekenland, Nicaragua en Japan. Daarna bracht hij zijn lessen mee terug naar de VS, waar hij een zogenaamde Blue Zone realiseerde. Met succes, als we de cijfers mogen geloven.

National Geographic sprak met de auteur van het boek The Blue Zones Solution: The Revolutionary Plan To Eat And Live Your Way To Lifelong Health.

Bonen als eiwitbron
‘Blue Zones’ is de term van het project, maar staat ook voor delen van de wereld waar mensen het langst leven*. De diëten hebben vooral één ding gemeen: bonen. Waar wij watertanden van dure – met schadelijke ingrediënten – steaks als eiwitbron, lopen bijvoorbeeld Ikarianen (Griekenland) warm voor een stoofpot met (goedkope) black eyed peas.

Niet alleen een plantaardig dieet is het geheim. Twee keer per week seks, ook na je vijftigste. Vijf dagen per week een halfuursdutje; een glaasje wijn per dag - voor de polyfenolen en antioxidanten en tegen stress - en voldoende beweging zijn de ’secret ingredients’. Want sporten doen de kwieke oudjes niet, maar ze geven zichzelf wel “duwtjes” in de rug. Ze doen alles wandelend, kneden hun brood zelf en doen de tuin. Dat houd je in beweging. De Okinawezen (Japan) voegen daar nog iets aan toe. Ze noemen het “moai”, een soort betrokken sociaal netwerk, waar je altijd op kunt terugvallen.

Kosten gezondheidszorg naar beneden
Buettner raakte geïnspireerd en wilde dit ook ‘thuis’. Iowa, de staat van het varkensvlees werd zijn proeftuin. Spencer, een zeer conservatieve stad, werd één van de allereerste steden met een “Blue Zone” certificaat.

De beloopbaarheid van de stad werden aangepakt. Junkfood ging eruit. Door persoonlijk succes van stadsmanager Bob Fagen – die door de ‘nieuwe’ levensstijl van zijn nierziekte af kwam – kreeg hij alle stadsmedewerkers aan boord. In de loop van een jaar zag de stad de kosten van de gezondheidszorg voor deze medewerkers met 25 procent dalen.

Gezonde keuze moet onvermijdelijk zijn
Pak de maatschappij aan, vindt Buettner. Onze genen schreeuwen om de slechte keuzes die de omgeving ons is het gezicht duwt. Het minimaliseren van de marketing van junkfood is maar deels een oplossing laat Buettner weten. Daarnaast moeten economische prikkels om junkfood te produceren, verschuiven zodat de gezondere keuze niet alleen makkelijk is, maar ook onvermijdelijk wordt. Daarbij komt het aanpassen van de woonomgeving en je levensgewoonten. Slower, wandelender en wat sex. Een utopie of mogelijk? Buettner denkt het laatste.

De Nederlandse hoogleraar Public Health Jaap Seidell lijkt er ook iets in te zien. In de onderstaande video legt hij uit hoe hij de Blue Zones ziet:



*Blue Zones zijn demografisch bevestigde en geografisch afgebakende gebieden waar mensen ofwel de leeftijd van 100 met buitengewone percentages bereiken, de hoogste levensverwachting, of het laagste percentage van sterfte op middelbare leeftijd hebben. Buettner selecteerde vijf van deze gebieden.

Fotocredits: ‘X-E2 old statue’ Okinawa troy_williams

Dit artikel afdrukken