Het vet direct onder de huid laat mensen er dik uitzien. Toch is het volgens Virend Somers van de Mayo Clinic in Minnesota niet per definitie schadelijk voor de gezondheid. Het vet dieper in het lichaam is metabool actiever en statistisch veel sterker geassocieerd met een hoger risico op hart- en vaatziekten.

Appels en peren
Mensen met een peervormig figuur, die een smallere taille hebben en bredere heupen, hebben vooral veel subcutaan vet – het vet direct onder de huid. Mensen met een appelvormig figuur slaan het vet in de buikregio op en hebben meer visceraal vet dat rondom de organen zit.

Het gaat er niet om hoe zwaar je bent, maar waarvan je gemaakt bent. Artsen moeten kijken naar de lichaamssamenstelling om iets te zeggen over de gezondheid van patiënten, niet naar het gewicht
Visceraal vet zit van binnen en is niet altijd te zien door naar iemand te kijken. Somers: “Als je slank bent en aankomt, maar je ziet dat niet direct aan de buitenkant, dan is de kans groot dat je visceraal vet opbouwt. Pas later komt het meer naar buiten en gaat de buik over de broekriem hangen.”

Cohort onderzoek
Canadese onderzoekers maten bij ruim 50.000 mensen van 40 jaar en ouder het vetpercentage en het gewicht. Daarna volgden ze deze mensen gedurende de looptijd van de studie (1999-2013) of tot hun overlijden. Uit de resultaten bleek dat de mensen met een hoge vetmassa een groter risico hadden op vroegtijdig overlijden dan mensen met een lagere vetmassa, ongeacht hun totale gewicht of BMI.

Het vergrote risico startte bij een vetpercentage van 36 tot 38%. Onderzoeker William Leslie concludeert: “Het gaat er niet om hoe zwaar je bent, maar waarvan je gemaakt bent. Artsen moeten kijken naar de lichaamssamenstelling om iets te zeggen over de gezondheid van patiënten, niet naar het gewicht.”

Fotocredits: Appel en peer, Hans
Dit artikel afdrukken