Warenhuisketen HEMA is "inzet van harde onderhandelingen tussen eigenaar Marcel Boekhoorn en een grote groep schuldeisers", schrijft de NRC. De schuldeisers hebben een plan op tafel gelegd waarin zij eigenaar worden van de winkelketen, in ruil voor het wegstrepen van €300 miljoen aan schulden. De betrokken schuldeisers hebben het grootste en minst risicovolle deel van de (verhandelbare) HEMA-schuld in handen, €600 miljoen aan obligaties, met het bedrijf als onderpand. HEMA heeft aan de vorige eigenaar, private-equityfonds Lion Capital, een schuldenlast van circa €800 miljoen overgehouden die het bedrijf jaarlijks meer dan €50 miljoen rente kost.

In oktober 2018 werd Marcel Boekhoorn onder gejuich eigenaar van de warenhuisketen. Eerdere verkooppogingen waren steeds afgeketst, mede door die torenhoge schuldenlast.

Door de corona-crisis moest een groot aantal HEMA's - ook in het buitenland - de deuren sluiten. Dat maakt de schuldenstructuur tot een nóg grotere molensteen om de nek van de winkelketen. Volgens de schuldeisers staat HEMA 'onder water', ofwel: door de coronacrisis en de sombere economische vooruitzichten is het bedrijf aanzienlijk minder waard dan de schuld die erop rust. De onderhandelingen staan onder tijdsdruk: op 15 juni moet de moedermaatschappij van HEMA ruim €50 miljoen aan achtergestelde obligaties aflossen. Boekhoorn zit in een lastig parket, "maar ik denk niet dat hij zich zomaar gewonnen geeft", zegt een anonieme zakenbankier die de onderhandelingen volgt.

HEMA bevestigt in gesprek te zijn, maar wil niet ingaan op de inhoud van de gesprekken. Marcel Boekhoorn onthoudt zich vooralsnog van een reactie.

NRC - Boekhoorn dreigt regie over HEMA kwijt te raken
Reageer
  • Deel
Druk af