Volgende week is het in België de Week van de Friet. Het Nationaal verbond van frituristen (Navefri) spant zich in om de 'Belgische frietkotcultuur' geregistreerd te krijgen als "immaterieel cultureel erfgoed". Daarvoor is al een dossier ingediend bij de Vlaamse minister van Cultuur, dat aan gewicht kan winnen door ruime ondertekening van de bijbehorende petitie door Belgische frietjesliefhebbers.
"De heerlijke geur van frietjes, de unieke sfeer in de frituren én het vakmanschap van onze frituristen maken van de frietjes van de frituur niet alleen een onweerstaanbare lekkernij, maar ook een unieke culturele rijkdom", citeert De Morgen. Als de frietkotcultuur erkend wordt, zal daarna een dossier opgesteld worden voor erkenning door de UNESCO.
Dit artikel afdrukken
"De heerlijke geur van frietjes, de unieke sfeer in de frituren én het vakmanschap van onze frituristen maken van de frietjes van de frituur niet alleen een onweerstaanbare lekkernij, maar ook een unieke culturele rijkdom", citeert De Morgen. Als de frietkotcultuur erkend wordt, zal daarna een dossier opgesteld worden voor erkenning door de UNESCO.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
... En dan kan ik wel een beetje cynisch zijn, maar vandaag lees ik dat de Belgen het kennelijk toch erg serieus nemen en het lot in eigen handen hebben genomen. De Belgische minister heeft het frietkot als cultureel erfgoed erkend.
Het wordt misschien tijd dat wij Hollanders onze snackbars met frikadellen bij Unesco gaan aanmelden. En dan heb ik nog een paar suggesties voor andere ondernemers: köttbullar voor Zweden, hamburgers voor de VS, bratwürst van onze ooster buren, Döner kebab voor onze Turkse vrienden, Pizza's voor Italië, Loempia's voor China, Tapas voor Spanje, Couscous uit Marokko, Croissants voor Frankrijk, Argentijnse steak, Wiener Schnitsel voor Oostenrijk, Borsjt voor de Russen, Tosti Hawaï, Sashimi voor Japan, Risolles voor indonesië, Mole voor Mexico, Bigos uit Polen, Australische meatpie, Gyros uit Griekenland, Thali uit India, Gravad Lax uit Noorwegen, Goulash uit Hongarije, Zwitserse Rösti, Afrikaanse bobotti, Smorrebrod uit Denemarken....moet ik nog doogaan?
Trieste bedoening. Wat een flauwekul...