Onderzoekers vergeleken de leefstijl van bijna 3.600 volwassen Afro-Amerikaanse mannen en vrouwen. Ze vulden een vragenlijst in over hun fysieke activiteit in het afgelopen jaar. Onderzoekers registreerden hun gedrag. Keken ze televisie of zaten ze om hun werk te kunnen doen? Naast risico’s op hart- en vaatziekten en voortijdig overlijden, doken de onderzoekers ook in de fysieke inspanning of het sportgedrag van de mannen en vrouwen.

Personen die meer dan 4 uur per dag zittend televisie kijken, hadden een 50% hoger risico op hart- en vaatziekten en een hoog sterfterisico in vergelijking met personen die minder dan 2 uur per dag zittend televisie kijken.

Die conclusie blijkt echter niet te gelden voor wie zittend aan het werk is.

De onderzoekers ontdekten dat ‘vaak of altijd’ zittend werken niet te linken valt aan een verhoogd risico op overlijden en hartziekten.

Een mogelijke verklaring kan zijn dat televisie kijken meestal gekoppeld is aan ander gedrag, zoals snacken of alcohol drinken. Bovendien zitten mensen waarschijnlijk anders voor de televisie dan achter hun bureau.

Sporten kan een deel van de schadelijke effecten van zittend televisie kijken omkeren. Degenen die minstens 150 minuten per week aan matige tot intensieve inspanning deden, hadden ook een lager risico op gezondheidsproblemen. "Zelfs als ze veel televisie keken."
Dit artikel afdrukken