Die conclusie trokken we op Foodlog al eerder naar aanleiding van de H5N8 vogelgriep die afgelopen winter een aantal malen de kop op stak in Europa. Het is onduidelijk waarom de griep diverse keren op kon duiken en daarmee zowel de leg- als vleeskippensectoren forse schade toebracht.

Vermoed wordt dat te weinig professioneel en hygiënisch werkende eierboeren de oorzaak zijn van ziekte-insleep van buitenaf.

Ook Rabobankdirecteur Ruud Huirne blijkt dat te denken. Boerderij schrijft: Hij benadrukte het risico van AI, 'dat als een donkere wolk boven de sector hangt' en stelde dat er een verbetering van de hygiënesituatie op legpluimveebedrijven nodig is. Ook de rest van de pluimveesector moet blijven focussen op bedrijfshygiëne om vogelgriep buiten de deur te houden. AI is bepalend voor het perspectief van de Nederlandse pluimveehouderij, stelt Huirne.

Overleven dankzij geluk
De legkippensector draait inmiddels al zoveel jaren slecht dat twee geluksfactoren er op dit moment voor zorgen dat er weinig bedrijven omvallen. De boeren overleven dankzij een lage rente en relatief lage voerkosten. Zodra daar verandering in komt, zullen naar verwachting de nodige bedrijven moeten stoppen. De dreiging van AI is het derde zware risico dat met name de eiersector boven het hoofd hangt. Daarbij komt dat afnemers hun inkooprisico zijn gaan spreiden door vanaf verschillende plekken in Europa hun aanvoerlijnen ten tijde van vogelgriep veilig te stellen. Het afnamevolume in ons land kan daardoor tijdelijk dalen. Dat zorgt voor gaten in de fragiele inkomensstroom van eierboeren.

Tussen al deze misère ziet Huirne een lichtpuntje: als Nederland AI vrij kan blijven kunnen we exporteren naar de VS waar de eierprijzen omhoog schieten door het daar heersende hoogpathogene H5N2-virus. Ook de redding lijkt te moeten komen van een geluk bij een Amerikaans ongeluk. Het vervelende is alleen dat het ongeluk ook Nederland weer kan treffen.

Fotocredits: eieren, Serita.V
Dit artikel afdrukken