Vermoed wordt dat te weinig professioneel en hygiënisch werkende eierboeren de oorzaak zijn van ziekte-insleep van buitenaf.
Ook Rabobankdirecteur Ruud Huirne blijkt dat te denken. Boerderij schrijft: Hij benadrukte het risico van AI, 'dat als een donkere wolk boven de sector hangt' en stelde dat er een verbetering van de hygiënesituatie op legpluimveebedrijven nodig is. Ook de rest van de pluimveesector moet blijven focussen op bedrijfshygiëne om vogelgriep buiten de deur te houden. AI is bepalend voor het perspectief van de Nederlandse pluimveehouderij, stelt Huirne.
Overleven dankzij geluk
De legkippensector draait inmiddels al zoveel jaren slecht dat twee geluksfactoren er op dit moment voor zorgen dat er weinig bedrijven omvallen. De boeren overleven dankzij een lage rente en relatief lage voerkosten. Zodra daar verandering in komt, zullen naar verwachting de nodige bedrijven moeten stoppen. De dreiging van AI is het derde zware risico dat met name de eiersector boven het hoofd hangt. Daarbij komt dat afnemers hun inkooprisico zijn gaan spreiden door vanaf verschillende plekken in Europa hun aanvoerlijnen ten tijde van vogelgriep veilig te stellen. Het afnamevolume in ons land kan daardoor tijdelijk dalen. Dat zorgt voor gaten in de fragiele inkomensstroom van eierboeren.
Tussen al deze misère ziet Huirne een lichtpuntje: als Nederland AI vrij kan blijven kunnen we exporteren naar de VS waar de eierprijzen omhoog schieten door het daar heersende hoogpathogene H5N2-virus. Ook de redding lijkt te moeten komen van een geluk bij een Amerikaans ongeluk. Het vervelende is alleen dat het ongeluk ook Nederland weer kan treffen.
Fotocredits: eieren, Serita.V
Op 11 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Het kan nu: onze eieren mogen naar de VS. Die markt bestond normaal niet omdat continenten zichzelf grotendeels moeten bedruipen met dit type producten.; daarom bestonden er nog geen duidelijke toelatingsproducedures. Nood breekt echter ambtelijke traagheid. Er is hard gewerkt en het wachten is nog slechts op een officiële publicatie van de USDA, het Amerikaanse ministerie van landbouw, waarin de acceptatie van Nederlandse gezondheidscertificaten bekend wordt gemaakt.
Omdat in de VS 10% van de leghennen zijn geruimd vanwege de volgelgriep is er opeens boeiende markt voor overproductie van elders in de wereld. De Nederlandse eierboeren scheren, gered door een toeval, net weg van de afgrond.
Als meneer Huirne werkelijk gezegd heeft dat wij als NL eieren kunnen exporteren naar de VS, dan geeft dat voor mij wel aan dat hij niet echt op de hoogte is van de situatie op de markt. Al meer dan 1 jaar proberen 3 marktpartijen daar eiproducten te leveren, op verzoek van een Amerikaanse partij overigens, maar nog altijd zijn de papieren niet in orde en kan er niks naartoe, open grenzen volgens hun regels heet dat.
Er zal waarschijnlijk geen enkel eitje (vers al helemaal niet) naar de VS gaan, heel misschien dus wat ei product. Waar de vraag nu van komt is van de markten zoals Mexico die normaal eiproduct uit de VS betrokken en dit niet meer krijgen of tegen te dure prijzen.
Het heeft iets kluchtigs, redding van de sector door ziekteuitbraak elders, NLse kippenboeren halen voordeel uit de vogelgriep in de US, maar idd, het is heden gij morgen ik! Een gedichtje waard: De een zijn malheur, is andermans faveur!