In de deelstaat Brandenburg is de zoektocht naar zieke en dode zwijnen geïntensiveerd. De nieuwe gevallen werden aangetroffen in het district Spree-Neisse maar ook in het ten noorden daarvan gelegen Oder-Spree. De Brandenburgse autoriteiten betalen een premie van €150 voor ieder gevonden karkas in het kerngebied en €100 in de bufferzone daaromheen, schrijft Boerenbusiness .

'AVP-vrije status'
In reactie op de uitbraak hebben China, Zuid-Korea, Japan, Singapore, Brazilië en Argentinië de import van varkensvlees uit Duitsland al verboden. Reden voor Sonja De Becker, voorzitter van de Belgische Boerenbond, aan de bel te trekken, schrijft VILT. In 2018 dook immers ook in België de Afrikaanse varkenspest op, met verstrekkende gevolgen. Nog altijd mag België niet exporteren naar een aantal landen, waaronder China.

De Becker vraagt de minister van landbouw, Denis Ducarme, en de voedselveiligheidsautoriteit FAVV om werk te maken van het opnieuw verkrijgen van de 'AVP-vrije status'. “De AVP-vrije status kan ons minder afhankelijk maken van de prijsvorming in Duitsland, wat in de huidige situatie meer dan nodig zal zijn.” Een derde van de Belgische varkensvleesexport gaat namelijk naar Duitsland.

Het scenario waarbij Duits varkensvlees, bij gebrek aan exportmogelijkheden, de Europese markt gaat overspoelen is voor Belgische én Nederlandse varkenshouders een doemscenario: prijzen zullen dalen en de marges dreigen negatief te worden.

Veevoertekort
Een ander gevolg van de AVP-vaststelling is dat de Brandenburgse autoriteiten het gebruik van landbouw- of bosbouwgebieden voor een periode van 6 maanden hebben verboden. Die bevoegdheid hebben ze als het nodig is dierziekten te bestrijden. De maatregel houdt in dat er lokaal geen mais mag worden geoogst in de risico-districten Spree-Neisse, Dahme-Spreewald en Oder-Spree. De maatregel treft niet alleen varkenshouders, maar ook akkerbouwers en voerleveranciers: "Ook gras, hooi en stro dat de afgelopen 6 maanden in de bedreigde gebieden is geoogst mag niet aan varkens worden gevoerd." Er dreigt een mogelijk voertekort, mede in de hand gewerkt door de afgelopen droge jaren.
Dit artikel afdrukken