'AVP-vrije status'
In reactie op de uitbraak hebben China, Zuid-Korea, Japan, Singapore, Brazilië en Argentinië de import van varkensvlees uit Duitsland al verboden. Reden voor Sonja De Becker, voorzitter van de Belgische Boerenbond, aan de bel te trekken, schrijft VILT. In 2018 dook immers ook in België de Afrikaanse varkenspest op, met verstrekkende gevolgen. Nog altijd mag België niet exporteren naar een aantal landen, waaronder China.
De Becker vraagt de minister van landbouw, Denis Ducarme, en de voedselveiligheidsautoriteit FAVV om werk te maken van het opnieuw verkrijgen van de 'AVP-vrije status'. “De AVP-vrije status kan ons minder afhankelijk maken van de prijsvorming in Duitsland, wat in de huidige situatie meer dan nodig zal zijn.” Een derde van de Belgische varkensvleesexport gaat namelijk naar Duitsland.
Het scenario waarbij Duits varkensvlees, bij gebrek aan exportmogelijkheden, de Europese markt gaat overspoelen is voor Belgische én Nederlandse varkenshouders een doemscenario: prijzen zullen dalen en de marges dreigen negatief te worden.
Veevoertekort
Een ander gevolg van de AVP-vaststelling is dat de Brandenburgse autoriteiten het gebruik van landbouw- of bosbouwgebieden voor een periode van 6 maanden hebben verboden. Die bevoegdheid hebben ze als het nodig is dierziekten te bestrijden. De maatregel houdt in dat er lokaal geen mais mag worden geoogst in de risico-districten Spree-Neisse, Dahme-Spreewald en Oder-Spree. De maatregel treft niet alleen varkenshouders, maar ook akkerbouwers en voerleveranciers: "Ook gras, hooi en stro dat de afgelopen 6 maanden in de bedreigde gebieden is geoogst mag niet aan varkens worden gevoerd." Er dreigt een mogelijk voertekort, mede in de hand gewerkt door de afgelopen droge jaren.
Op 6 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
De teller staat inmiddels op 49 besmettingen onder wilde zwijnen, bevestigt het Friedrich-Loeffler-Institut (FLI), allemaal in de deelstaat Brandenburg. De varkenshouderij is tot op heden nog vrij van het virus.
"Door het hele land wordt er intensiever op wilde zwijnen gejaagd. Aanvankelijk werd alleen de jacht in beperkingszones opgevoerd maar, de maatregelen worden opgeschroefd door het ministerie van consumentenbescherming om de introductie van het virus in AVP-vrije delen van het land te voorkomen of vroege opsporing mogelijk te maken," schrijft Boerenbusiness.
In de 'afgebakende bedreigde gebieden' wordt juist niet gejaagd en is een jachtverbod van kracht. "Dit om wilde zwijnen niet af te schrikken voordat de gebieden volledig zijn omheind, als mogelijk besmette wilde zwijnen schrikken en verder trekken naar andere gebieden dan wordt de situatie nog ernstiger."
In de risicovolle districten Spree-Neisse, Dahme-Spreewald en Oder-Spree was het "gebruik van land- en bosbouw tot nader orde verboden". Met het oog op de oogst worden daar nu vrijstellingen voor toegekend. "Voordat deze vrijstelling wordt toegekend, moeten gebieden vooraf worden doorzocht door personen die in dienst zijn bij de overheid of door personen die onder officieel toezicht werken. Pas als het gebied officieel is goedgekeurd door het district, mag het land weer gebruikt worden," aldus Boerenbusiness.
Inmiddels zijn in Duitsland 35 gevallen van AVP bij wilde zwijnen bevestigd door het Friedrich-Loeffler-Institut (FLI). Varkensbedrijven zijn tot op heden nog AVP-vrij.
Vandaag bericht: al 13 wilde zwijnen gevonden met AVP.
( fli.de).