Appeltje-eitje
Dat voorstel lijkt gebaseerd op twee theorieën. Van de Britse econoom John Maynard Keynes (1883-1946) komt de leer dat de overheid als voortrekker moet voorinvesteren en begeleidende wet- en regelgeving maken om een samenleving op de gewenste weg te krijgen. Volgens de wat jongere transitieleer moeten vooruitstrevende bedrijven 'de normen in de samenleving verzetten' door bijpassend aanbod te maken (zoals bijvoorbeeld beschreven door de Nederlander Lucas Simons voor de levensmiddelenketen). Zo moeten zich de gewenste economische groei én progressieve intenties van de samenleving materialiseren. Die twee samen brengen vervolgens de economie binnen in een nieuwe fase en - hop - de transitie is voor elkaar.
Het klinkt als een appeltje-eitje.
Onduidelijk in het gesprek blijft hoe die koploperbedrijven hun extra kosten financieren. Doorgaans halen ze die terug uit de opbrengsten van de verkopen en betaalt de consument op termijn dus toch. Jetten gaat er vermoedelijk in zijn theorie van uit dat er een nieuwe economie ontstaat waarin nieuwe banen en mogelijkheden ontstaan die consumenten een grotere 'duurzame koopkracht' geven waaruit de extra klimaatinvesteringen kunnen worden gefinancierd door toekomstige marktgroei.
Enthousiast over Rutte
Het gesprek vond plaats tegen de achtergrond van de COP24-klimaattop in Katowice. De Verenigde Staten, China, Koeweit en Saudi-Arabië willen geen hoge ambities en leggen het jongste, alarmerende klimaatrapport van het IPCC het liefst terzijde.
Jetten pleit daarom voor een koplopersgroep van landen, waaronder Nederland, die de wereld moet laten zien hoe goed de duurzame economie uitpakt voor bedrijven en consumenten. Enthousiast verwijst hij naar premier Mark Rutte die op CNN duidelijk maakte dat de wereld die we kennen voorbij is, als we niet in duurzaamheid investeren. Jetten: "Wat een enthousiast verhaal had hij, over het grote gevoel van urgentie. Ook sprak hij zich weer uit voor een extra ambitie van 55 procent CO2-reductie, waarvoor hij een Europese kopgroep wil vormen. Ik ga ervan uit dat Rutte hier thuis in Den Haag straks de Kamerdebatten net zo enthousiast doet.”
Dutch Prime Minister Mark Rutte tells Richard Quest there is "no alternative" to tackling climate change, as nations gather in Poland for #COP24. pic.twitter.com/hhesHDPWi4
— Quest Means Business (@questCNN) December 6, 2018
Duurzaam vergroenen en de boel toch betaalbaar houden, hoe moet dat toch? Misschien is het Lidl-model wel de beste oplossingConcurrentienadeel in een nationalistische wereld
Toch blijft de praktische vraag knagen: als die delen van de wereld waar de grote groei zit de duurdere producten van onze duurzame én exportafhankelijke koplopers niet afnemen, hoelang gaan ze dan door met koplopen?
Nederland exporteert bijna een derde van zijn productie buiten de EU en is uitgerekend voor de groei van zijn economie van de buitenmarkt afhankelijk. De beoogde vernieuwing zou dan ook zomaar te duur kunnen worden omdat het onze bedrijven een flink concurrentienadeel op een te groot deel van hun markten bezorgt; hun winst maakt zo'n groot omzetnadeel immers niet goed. Niet voor niets schoof eerder deze week Rutte's sympathisant Hans de Boer van werkgeversorganisatie VNO-NCW het Klimaattafelakkoord in de Nederlandse polder voor zich uit.
Duurzaam vergroenen en de boel toch betaalbaar houden, hoe krijg je dat voor elkaar? Misschien is het Lidl-model wel de beste oplossing. Om die optie kort samen te vatten: onafhankelijk van landenpolitiek en grote woorden, doen grote volumes in een heel beperkt aantal handen wonderen. Duurzaamheid lijkt het best gediend door een paar multinationals met een niet al te groot aanbod. Landen en politiek komen er immers niet uit vanwege de golf van nationalisme die door de wereld gaat.
Met nationalisme gaan we het klimaat niet stabiliseren. Wereldwijd opererende bedrijven dienen de klimaatzaak - een wel degelijk mondiaal vraagstuk - daarom misschien wel het best. Ze vormen in zekere zin de wereldregering die verder uit zicht is dan ooit.
UPDATE 16 december, 17:00 uur: Jetten over zijn plannen in Buitenhof vandaag:
'We moeten ervoor zorgen dat de onderkant van de samenleving ook mee kan,' zegt @RobJetten over de energietransitie en het #klimaatakkoord in #buitenhof pic.twitter.com/SNYIxNiNw2
— Buitenhof (@Buitenhoftv) December 16, 2018
Op 6 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Tom Hoppen #38 hoe wil je voor dat basisinkomen betalen, alles kapot te belasten? je leeft echt in regenboogland. Als mensen echt zo sociaal zijn als jij beweerd waarom moeten we kinderen leren om dankjewel te zeggen? waarom moeten we ze leren dat stelen fout is? waarom moeten we kinderen leren dat liegen voor eigen (financieel) gewin fout is? De politieke kleur van een omroep zegt mij al genoeg, want die politieke kleur bepaalt al welke documentaires er wel of niet worden uitgezonden en welke feiten weg worden gelaten.
Tom, dank voor de aanvullingen. Er zijn inderdaad heel veel verschillende inzichten over agrarisch bodembeheer en een keur aan bedrijfstypen die deze inzichten in de praktijk (proberen te) brengen. Daar heb ik grote bewondering voor en ik ken er in onze (Limburgse) regio ook een flink aantal.
Toch zijn ook zij onderworpen aan dwingende landbouwecologische principes. Zonder externe input van macro- en micronutriënten boeren ze langzaam maar onontkoombaar steeds harder achteruit. Leg die vraag maar eens voor aan je relaties.
Op een hoger niveau is dat het probleem: elke boer die voedsel produceert (groot of klein, traditioneel of alternatief) zorgt elders voor verarming. De conclusie kan niet anders zijn dan dat bij een opschaling naar een wereldwijd monopolie van die agrarische alternatieven al gauw de honger om de hoek komt kijken, zeker gelet op de te verwachten explosieve groei van de wereldbevolking. Ik zou het graag anders zien, maar zoals al eerder gezegd: makkelijke oplossingen zijn er niet.
Blijft staan, dat we m.i. toe moeten naar volledige herziening van ons economisch groeimodel. En daar hoort ook een meer op de omgeving ingerichte voedselproductie bij. Ik denk dat het een niet zonder het ander kan.
#35 Dank je Herman, ik ben altijd geïnteresseerd, ken er zelf inmiddels ook een paar. Ben bijv. op de Graasboerderij geweest van Welmoet Deinum, die ook voorkomt in de film Koolstofboeren die ik vorig jaar heb gezien op de biobeurs. Ik ken zelf bijv. Gert Jan Jansen goed, van Hof van Twello. Hij heeft Kleinschaligheid als alternatief geschreven en het interessante artikel Renderend Landschap, te vinden op zijn website. En dan zijn er nog de boeken over bodem, Het Bodemvoedselweb van Lowenfels en Wayne Lewis en Bodem in Balans van Phil Nauta, vertaald door Marc Siepman. Volgens mij is al dat bodemleven prachtig, er gebeurt heel wat onder onze voeten, jammer dat we er zo weinig van zien. ;-)
#33 Beste Jordi, ik zou gewoon het programma bekijken en evt. ook het boek lezen van Rutger Bregman, Gratis geld voor iedereen, en je niet laten afleiden door de statuur van de omroep. Je kunt dan zo je eigen mening vormen. Of mensen slecht met geld omgaan weet ik niet, in het boek noemt Bregman het experiment dat zwervers ik geloof 300 dollar kregen, en de meesten deden daar iets zinnigs mee. Ik denk dat mensen van nature sociaal zijn en hulpvaardig. In Nederland houden zich heel veel vrijwilligers bezig met nuttig werk, in buurthuizen, in asielzoekerscentra, in de mantelzorg... En heel veel vrijwilligers doen dit terwijl ze heel weinig tijd hiervoor hebben. Je maakt het al deze mensen een stuk makkelijker als ze een basisinkomen ontvangen. En ik denk dat heel veel mensen nuttige dingen gaan doen als de werkdruk wat omlaag gaat.
Voor het overige weer helemaal met je eens Tom. Met een beetje bijsturen komen we er niet. We hebben een geheel nieuwe architectuur nodig in de wijze waarop wij ons tot elkaar en tot onze fysieke omgeving, waar we van zijn losgezongen, verhouden.