PepsiCo, drankengigant en moederbedrijf van onder meer Pepsi cola, voorziet verdere prijsstijgingen voor snacks en frisdranken in het vierde kwartaal van 2021 en het eerste kwartaal van 2022 (RetailDetail, 1.1). Dat is het gevolg van de pandemie die de prijs van grondstoffen, lonen en transport omhoog heeft gejaagd en onderbrekingen in de toevoerketens veroorzaakt. Financieel directeur Hugh Johnston vertrouwt er echter op de consumenten bereid zijn meer te betalen voor merken als Pepsi, Lays en Quaker. De sterke merken en het innovatieve vermogen van PepsiCo zijn volgens hem de redenen dat Pepsico toch zal kunnen blijven groeien.

Pepsico is niet de enige multinational die aangeeft dat prijsstijgingen noodzaak zijn. Coca-Cola en Procter & Gamble deden dat al eerder, om dezelfde redenen. Consumenten zijn de laatste tijd weer meer buitenshuis gaan eten en drinken, al bijna weer net zoveel als in 2019. Op een punt lijkt structureel iets veranderd. Mensen ontbijten vaker thuis, waardoor gezonde opties als havermout meer worden verkocht. PepsiCo had een sterk derde kwartaal met een organische groei van 9,5%. Directeur Ramon Laguarta verwacht dat consumenten zich wat minder druk maken om prijzen en sneller de winkel uit willen zijn (1.2). Dat is gunstig voor de sterke merken van PepsiCo en helpt het bedrijf prijsstijgingen van grondstoffen door te berekenen.

Zijn we nu kilo's aangekomen tijdens de coronaperiode of niet? (zie 3.3, Medicalxpress) Veel mensen zeggen dat ze dikker zijn geworden, maar wat zeggen de echte cijfers? Harvard-onderzoekers zochten het uit.
Ze checkten het gewicht van 15 miljoen Amerikanen in het jaar vóór het begin van de pandemie en vergeleken het met de schommelingen gedurende één jaar pandemie. 39% van de deelnemers bleek meer dan gemiddeld aangekomen. Ongeveer 27% kwam minder dan 5,7 kilo (12,5 Amerikaanse pounds) aan en ongeveer 10% méér; 2% werd meer dan 12,5 kilo dikker (27,5 Amerikaanse pounds).

Ook stress speelt een rol, zeggen de onderzoekers. Veel mensen reageren op stress door meer te gaan eten. Daar komt nog bij dat er aanwijzingen zijn dat stress tevens zorgt voor een langzamer werkend metabolisme.
Dit artikel afdrukken