Tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten zijn alleen noodzakelijke reizen nog toegestaan, schrijft het Financieele Dagblad (zie 4.1). De EU verbiedt niet alleen niet-noodzakelijke reizen vanuit de VS, maar ook vanuit andere landen zoals Kosovo, Israël en Libanon, vanwege te hoog oplopende coronabesmettingen aldaar.

Het is een gevoelige kwestie, omdat niet alleen de coronasituatie in een land een rol speelt maar ook het principe van wederkerigheid. Toen de Amerikaanse president Joe Biden in juni Europa bezocht, deed hij de toezegging dat Europese toeristen spoedig weer welkom zouden zijn in de VS. Dat waren ze sinds maart 2020 niet meer, toen voerde de VS strenge inreisbeperkingen door. Maar tot het moment van vandaag houdt het land z'n grenzen voor Europese toeristen gesloten. Ook gevaccineerde Europeanen zijn nog steeds niet welkom.

Zakenhotels in zak en as
Nederlandse toeristen of toeristen die ons land wel bezoeken, kunnen voor een habbekrats terecht in de duurdere zakenhotels, meldt het AD (4.2). Dit is mogelijk doordat de zakelijke markt nog steeds op slot zit en er geen congressen en evenementen voor de internationale zakelijke markt worden georganiseerd. De Nederlandse hotels, met name de zakenhotels, zagen het aantal overnachtingen dit eerste half jaar met 63% teruglopen, aldus Misset Horeca (1.3). De toeristenhotels hebben het minste klagen: dit jaar in eigen land blijvende Nederlandse toeristen compenseren het wegblijven van buitenlandse toeristen ruimschoots. Zelfs door de week zijn hotels aan de kust en op andere populaire toeristenplaatsen volgeboekt.

Afhaal en bezorging-omzetten zakken in
Met de versoepelingen doet zich een opvallende verschuiving voor in de horecaomzetten, signaleert Misset Horeca (1.3). De onstuimige omzetgroei bij thuisbezorging en afhaal valt sterk terug. "Dat zien bezorgplatforms – en in mindere mate restaurants – terug in hun inkomsten uit thuisbezorging en afhaal."
Dit artikel afdrukken