José-Luiz Jimenez, de man die als eerste uitdroeg dat het coronavirus zich in de vorm van aerosolen verspreidde, krijgt nu dan toch gelijk (De Morgen, 3.3). En dus is de belangrijkste maatregel die we kunnen nemen tegen de verspreiding van het virus: ventileren. Niet 'handen wassen', want het virus verspreidt zich niet via oppervlakten. En ook niet 'afstand houden', want er is geen sprak van druppeltjes, die naar beneden vallen. Het virus is airborne, hangt in de lucht en vult gaandeweg een hele kamer. "Vergeet het winkelkarretje en de druppeltjes, het virus wordt overgedragen via aerosolen," zegt Jimenez, hoogleraar scheikunde aan de University of Colorado en een wereldautoriteit inzake aerosolen.

Met het oog op de nieuwe omicronvariant (waarover zo meer), heeft Jimenez een verrassend eenvoudig advies voor alle overheden die zich het hoofd breken over te nemen maatregelen, naast vaccineren uiteraard. “Ik zou zeggen: doe vooral de dingen die makkelijk zijn en zeer effectief. Om te beginnen aan mensen uitleggen hoe dit virus zich verspreidt. En dat men zich vergist heeft met dat handen wassen. Handen wassen helpt niet. Dan moeten overheden inzetten op maskers, ook dat is snel en eenvoudig te regelen: als je ziet wat deze crisis al heeft gekost, moet het mogelijk zijn om alle burgers gratis een paar goede maskers te bezorgen. Dat kan op korte termijn al zeer effectief zijn, als we die overal dragen. In scholen en supermarkten moet dat dan goed gecontroleerd worden.”

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft de nieuwe variant B.1.1.529 de Griekse letter omikron toegekend (in het Nederlands schrijven we dat met een k, in andere talen met een c). Degenen die het Griekse alfabet een beetje kennen, weten dat er dus een paar letters over zijn geslagen sinds de deltavariant. Dat heeft twee redenen, aldus Fox13 (4.2). Allereerst krijgen alle nieuwe varianten een wetenschappelijke naam, zoals B.1.1.529. Zodra ze een 'variant of concern' of 'variant of interest' worden, krijgen ze een Griekse letter. Dat is bijvoorbeeld gebeurd met de lambda en mu. Daarnaast streeft de WHO ernaar met de naamkeuze onnodig negatieve gevolgen van ziektenamen voor handel, reizen, toerisme of dierenwelzijn maximaal te beperken, en te vermijden dat "culturele, sociale, nationale, regionale, beroeps- of etnische groepen worden beledigd."

Toen de Griekse letter nu aan de beurt was, besloot de WHO dat die letter te veel op het Engelse woord 'new' lijkt om eenduidig gebruikt te kunnen worden. En de volgende, xi, is gelijk aan de doodgewone Chinese achternaam Xi en die van de Chinese president Xi Jinping. En dat is strijdig met de naamgevingsregels van de WHO.

3. Het 'nieuwe gezond'

Toelichting ›

4. Overig

Dit artikel afdrukken