Het kabinet laat al enige dagen doorschemeren dat het de toegang tot horeca en cultuur alleen wil toestaan voor mensen die gevaccineerd zijn of een negatieve coronatest kunnen laten zien. In Frankrijk is deze praktijk inmiddels ingeburgerd. Nederland wil nog een stap verder gaan. Voor horecagelegenheden die na 22.00 uur nog open zijn, wil de overheid kaartverkoop verplichten.

Branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) vindt dat het kabinet de horeca gebruikt. Door sociale uitsluiting zou de regering mensen dwingen zich te laten vaccineren.

Voorzitter Robèr Willemsen toont zich 'laaiend' en wijst er in MissetHoreca (3.5) op dat vrijwel niemand zich nog aan de anderhalve meterrichtlijn houdt. Hij meent dat de horeca steeds politieagent moet spelen, terwijl er veel op het spel staat voor horecaondernemers: de beperkingen, schuldenlast en het tekort aan personeel. De vereniging zet een eerder aangekondigd kort geding, voor gelijkstellen van de eisen aan nacht- en daghoreca, door. Dat dient dinsdag 14 september aanstaande.

Spelen met wasberen in Shanghai
In China zien ze intussen geen kwaad in vermaak met wilde wasberen. In Shanghai bijvoorbeeld kun je voor omgerekend zo'n €15 inclusief drankjes met een wasbeer spelen, ontdekte de NRC (4.5). Het woord 'spelen' is betrekkelijk; het dier laat merken niet gediend te zijn van mensen, maar het kan niet ontsnappen.

Zhou Jinfeng Leidt een Chinese NGO die zich inzet voor dierenwelzijn en milieu. Hij is fel tegen, vindt het onethisch en zegt dat zulke cafés gevaarlijk zijn voor mens en dier. Die zouden juist afstand van elkaar moeten houden. In tegenstelling tot wat je sinds de coronauitbraak zou verwachten - het SARS-CoV-2-virus zou immers in China de sprong van dier naar mens gemaakt hebben - mag je echter nog steeds wasberen importeren en er mensen mee laten spelen, mits je ook een vergunning hebt voor een café. Wasberen zijn niet inheems in China. Zhou Jinfeng is er uitgesproken over. "70 procent van alle ziekten onder mensen is afkomstig van wilde dieren. Mensen en wilde dieren moeten juist afstand van elkaar houden.”

Dit artikel afdrukken