Het nieuws van 9 maart 2021. Hier vind je onze voorgaande selecties.

In de commentaren kunnen we samen het Corona-effect duiden.

Polleneffect
Het hooikoortsseizoen lijkt tot een toename aan coronabesmettingen te leiden. Dat blijkt uit een wereldwijd onderzoek dat het wetenschappelijke tijdschrift PNAS dinsdag 9 maart publiceerde (Scientias, zie 4.5). Volgens het onderzoek profiteert het coronavirus van een verzwakte afweer door pollenblootstelling.

Tijdens de uitbraak van het coronavirus in het voorjaar van 2020 was het aantal besmettingen hoger na een stijging in de pollenconcentratie in de lucht. Al bekend was dat pollen de afweer tegen luchtweginfecties kunnen verzwakken (WUR, zie 4.4). Mensen die zowel wel als niet allergisch zijn voor pollen lopen daardoor sneller een verkoudheidsvirus op. De onderzoekers vermoedden bij het coronavirus eenzelfde patroon met een hogere kans op besmetting tot gevolg.

In het onderzoek analyseerden 150 wetenschappers pollentellingen van 130 pollentelstations uit 31 landen, inclusief Nederland. Het polleneffect bleek aan de start van de pandemie over de hele wereld zichtbaar (NatureToday, zie 4.11). Bij een stijging van de pollenconcentratie met 100 pollen per kubieke meter stegen de besmettingscijfers met gemiddeld 4%. Bij invoering van een lockdown halveerde het polleneffect, maar bleef de invloed zichtbaar.

Tussen de toename van de pollenconcentratie en hun meetbare effect op de besmettingscijfers zat een periode van 4 dagen. Dat aantal komt overeen met de incubatietijd van 4 tot 5 dagen waarmee het coronavirus van mens tot mens overspringt.

In Nederland viel geen duidelijk verband tussen de pollen en Covid-19 aan te tonen. De analyse werd bemoeilijkt door een grote hoeveelheid data en de hoeveelheid factoren die - naast pollen - besmetting kunnen veroorzaken. Daar kwam nog eens bij dat de datacollectie van de studie stopte voordat de pollen-piek in Nederland voorbij was.

Onduidelijk is nog of blootstelling aan pollen ook écht leidt tot een verzwakte afweer tegen het coronavirus. Om een oorzakelijk verband te vinden zijn internationaal studies opgezet die longcellen blootstellen aan pollen en Covid-19.

Israël vindt vaccineren 'morele plicht'
De horeca in Israël is open voor gasten met een vaccinatiebewijs. Het land heeft al bijna 40% van zijn bevolking gevaccineerd. Stap voor stap openen de deuren naar het normale leven weer. Eerder openden sportscholen en winkels, afgelopen weekend de horeca. De Volkskrant noemt Israël dan ook "een proeftuin voor de regels die een samenleving optuigt, als niet iedereen gevaccineerd is" (de Volkskrant, zie 4.3).

Het corona-vaccinatiepaspoort bestaat uit een QR-code op de telefoon of een certificaat met streepjescode na het ontvangen van 2 coronavaccins of na herstel van corona. Net als in Nederland, veroorzaakt dat in Israël discussie over vrije keuze, discriminatie en privacy.

Aan de logica van de regels rammelt nog het één en ander. Ongevaccineerde mensen mogen wel buiten op het terras zitten en binnen het toilet bezoeken, maar niet binnen in het restaurant plaatsnemen. Voorts spelen allerlei ethische vragen. Mag iemand zonder inenting naar zijn werk komen en mag een zorgmedewerker zich beroepen op zijn persoonlijke integriteit en zich niet laten vaccineren?

De Israëlische overheid neemt een duidelijk standpunt in. Vaccinatie is 'een morele plicht'. Wie zijn plicht uit de weg gaat, moet niet zeuren dat hij of zij de kroeg of het theater niet in mag.

3. Het 'nieuwe gezond'

Toelichting ›

4. Overig

Dit artikel afdrukken