Het nieuws van het weekend van 9 en 10 januari 2021. Hier vind je onze voorgaande selecties.

In de commentaren kunnen we samen het Corona-effect duiden.

Verlenging lockdown tot 31 januari
De lockdown wordt naar alle waarschijnlijkheid verlengd, in ieder geval tot 31 januari en wellicht nog langer. Dat is de uitkomst van het overleg in het Catshuis vanmiddag (AD, 4.1). Dinsdag zullen premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge tijdens een persconferentie de nieuwe maatregelen bekend maken. Daar zullen ook verdere financiële maatregelen deel van uitmaken. Er komt nog een 'extra stapje' in de huidige steunpakketten. Van verdere verzwaring van de huidige maatregelen, zoals een avondklok of sluiting van hotels, lijkt vooralsnog geen sprake.

Meer vaccins, gedoe over naalden
Dubbele opluchting: er komen meer vaccins beschikbaar. Het Amerikaanse Modernavaccin heeft goedkeuring gekregen van de Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) en de eerste 13.000 doses zijn vanaf maandag beschikbaar. Nederland heeft in totaal ruim zes miljoen doses van het Modernavaccin besteld, waarvan er naar verwachting 400.000 in het eerste kwartaal binnen komen (De Telegraaf, 3.1). Wie met het Modernavaccin ingeënt gaan worden, is nog even de vraag; de Gezondheidraad komt maandag met een advies voor welke groepen het Modernavaccin het meest geschikt is. Daarop wordt de vaccinatiestrategie aangepast.

Verder blijkt een flesje BioNTech/Pfizer-vaccin één of misschien zelfs wel twee extra vaccinaties te bevatten. Als je maar de juiste naalden gebruikt, maakte het EMA bekend. Volgens het RIVM heeft Nederland "niet precies de naalden die het EMA aanraadt", maar volgens het RIVM lukt het met 'onze' naalden en iets meer precisie ook 6 doses uit een flesje te halen. Het RIVM is niet van plan alsnog de meest geschikte naalden in te kopen, meldt de NOS (3.2). Er zijn al 25 miljoen injectiespuiten en naalden ingekocht voor de vaccinatiecampagne. Wel betekent de extra dosis per flesje dat er grofweg 58.000 'extra' inentingen beschikbaar zijn.

Paus vierkant achter vaccinatie
Vaccintwijfelaars krijgen een duwtje in de rug van paus Franciscus. In een interview met de Italiaanse zender Canale 5 noemde de paus het verzet tegen vaccinatie 'suïcidale ontkenning’ (Deutsche Welle, 4.7). "Vanuit ethisch oogpunt moet iedereen zich laten inenten," aldus de paus. "Je gokt met je gezondheid, met je leven, maar je gokt ook met het leven van anderen." Volgende week begint de vaccinatie in het Vaticaan en zal de paus zich laten inenten.

3. Het 'nieuwe gezond'

Toelichting ›

4. Overig

Dit artikel afdrukken