De coronacrisis maakt een einde aan drie decennia 'samenleving' van supermarktketen Walmart en fastfoodketen McDonald’s (CNBC, 1.1). De komende jaren sluit McDonald's in versneld tempo de vestigingen binnen de Walmart-locaties. In de hoogtijdagen van de samenwerking telden de ruim 3.500 Walmartwinkels in de Verenigde Staten zeker 1.000 McDonald's-vestigingen binnen hun muren, waar klanten na het shoppen neer konden strijken voor een burger en frietjes. Dat zullen er binnenkort nog maar 150 zijn.

Door de coronapandemie gaan Amerikanen minder naar de supermarkt. Ze doen hun boodschappen vaker online, met thuisbezorging of afhalen. Walmart zag de omzet uit e-commerce het afgelopen jaar met 79% groeien. Daar staat tegenover dat fastfoodketens hun drive-thru-faciliteiten opnieuw leven inblazen of verruimen, om klanten van dienst te zijn die vanwege corona de voorkeur geven aan het gemak van bestellen en de veiligheid van contactloze levering.

Walmart heeft al plannen voor de leegkomende ruimtes: andere soorten restaurants en foodservices, met meer nadruk op lokaal, of juist 'ghost kitchens'. Dat zijn centrale keukens die de gerechten bereiden voor verschillende restaurants of ketens. Volgens de woordvoerder van Walmart is de keten al in gesprek met Taco Bell en Domino's Pizza.

Belgische voedingsindustrie 'in het ziekenhuis, maar niet op de IC'
De Belgische voedingsindustrie behaalde in het coronajaar 2020 een totale omzet van €54,4 miljard, een daling met 1,9% in vergelijking met 2019, schrijft VILT. Volgens brancheorganisatie Fevia is het de eerste keer sinds de financiële crisis van 2008 dat zowel omzet als de export daalden. De pijn was niet gelijk verdeeld: zo ondervonden met name toeleveranciers van de horeca en de evenementensector flinke problemen. Drankenproducenten zagen hun productie met bijna een vijfde dalen. "We zijn ook in het ziekenhuis beland, maar gelukkig liggen we nog niet op de intensive care", zegt Fevia-voorzitter Jan Vander Stichele

Sectorbreed gingen de productiekosten omhoog, door investeringen in beschermingsmaatregelen en beschermingsmateriaal. Ook lag het ziekteverzuim hoger dan gebruikelijk en stegen de prijzen van grondstoffen. De steunmaatregelen van de Belgische overheid hebben de impact van de crisis helpen beperken. In België is een moratorium op faillissementen kracht. Om de sector er snel bovenop te helpen pleit Fevia voor een snelle uitrol van de test- en vaccinatiestrategie en vooral een snelle heropening van de horeca en de evenementensector.

3. Het 'nieuwe gezond'

Toelichting ›

4. Overig

Dit artikel afdrukken