Het nieuws van 8 maart 2021. Hier vind je onze voorgaande selecties.

In de commentaren kunnen we samen het Corona-effect duiden.

SamenSlimOpen
Hoe kunnen restaurants weer veilig open? Wetenschappers van Wageningen University & Research (WUR), de TU Delft en het Erasmus MC ontwikkelden een online tool voor de inrichting van binnenruimtes. Restauranthouders kunnen met de SamenSlimOpen-tool de risico's op verspreiding van het coronavirus in hun restaurant in kaart brengen en zo beperken. De onderzoekers zijn nu nog op zoek naar restauranthouders om de tool virtueel te testen.

Geen one size fits all-aanpak, maar tailor-made oplossingen voor de heropening van de samenleving. In de tool wordt virologische- en epidemiologische kennis gecombineerd met data uit crowd modelling-onderzoek. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als een groep mensen bijeenkomt in een ruimte? Hoe gaan bezoekers met de anderhalve-meter-regel om, hoe lopen ze van hun tafeltje naar de wc? Hoe verspreidt een met covid-19 besmet persoon corona via de lucht, hoeveel virusdeeltjes zitten daar in en hoe kan dat tot een infectie leiden? Een soortgelijk model is ontwikkeld voor treinstations voor de NS en is nu vertaald naar restaurants (Resource, 3.3). In de praktijk houdt het in dat restauranthouders in een computerprogramma kunnen schuiven met de inrichting: met tafels, stoelen en de toonbank. Ze moeten aangeven hoeveel gasten ze verwachten en hoe lang die blijven zitten. Daaruit rolt per ruimte een risicoprofiel. Het programma geeft bijvoorbeeld aan op welke plek(ken) in het restaurant de kans het grootst is dat mensen besmet raken. Zo kunnen restauranthouders beter inschatten wat veilig is.

Een oplossing zou kunnen zijn bezoekers maar maximaal 45 minuten binnen te laten, zonder overlap in het bezoek
"De SamenSlimOpen-tool helpt om uit te vinden met welke combinatie van oplossingen en maatregelen de kans op verspreiding van het coronavirus in een specifieke binnenruimte zo laag mogelijk is", zegt projectleider Quirine ten Bosch van de WUR (WUR, 2.4). De onderzoekers willen met de tool verspreiding van het coronavirus in binnenruimtes tegen gaan. Volgens Ten Bosch speelt vooral contactduur een belangrijke factor bij de verspreiding van corona. In ruimtes waar bezoekers korte contacten met elkaar hebben, bijvoorbeeld de supermarkt, kun je meer mensen toelaten dan op plekken waar mensen langdurig contact hebben, zoals een restaurant. Als een besmet persoon lang in dezelfde ruimte is, kunnen virusdeeltjes zich ophopen en ontstaan mogelijk massabesmettingen. Een oplossing zou kunnen zijn bezoekers maar maximaal 45 minuten binnen te laten, zonder overlap in het bezoek, om zo de contactduur te beperken. Zo neemt de besmettingskans af en kan de bezetting van het restaurant omhoog. De simulatie wijst uit met hoeveel tafels dat veilig kan.

In april moet het programma online komen voor alle restauranteigenaren. De onderzoekers willen de tool doorontwikkelen voor andere binnenruimtes als kantoren, winkels en klaslokalen. Ook met het oog op de toekomst: "met aanpassingen kan de tool ook gebruikt worden bij andere infectieziekten", aldus Ten Bosch.



Het kabinet gaf vandaag zijn laatste persconferentie over de coronamaatregelen. Daarin zei premier Rutte dat de geldende maatregelen vooralsnog grotendeels gehandhaafd blijven. Pas tegen de zomer, als iedereen die dat wil één keer gevaccineerd is, kan het leven weer vrijer worden.
Dit artikel afdrukken