Volgens OMT-lid Marc Bonten komt het einde van het huidige Outbreak Management Team in zicht. De arts-microbioloog verwacht dat het niet lang meer nodig zal zijn het OMT in de huidige samenstelling bijeen te houden. Van een 'rustige endemische fase' wil hij nog niet spreken - of een endemische fase rustig kan zijn, is overigens nog maar de vraag - , maar wel verwacht hij dat het RIVM en het Centrum Infectieziektebestrijding prima kunnen adviseren over wat er nodig is. "Er is niet actief over gesproken in het OMT. Maar een aantal van mijn collega's denkt er ook zo over. Zij denken ook dat adviezen via de reguliere kanalen kunnen en dat daar niet per se een OMT voor nodig is," aldus Bonten (BNR, 4.3).

'Volstrekt zinloos'
"Als de hele samenleving open is, en wij gaan kijken naar de bron waar de besmetting vandaan komt, dan is het bron- en contactonderzoek met zulke hoge besmettingscijfers volstrekt zinloos aan het worden," zegt André Rouvoet, voorzitter van de GGD GHOR (BNR, 3.1).

Rouvoet doet zijn uitspraak na een gesprek met minister Ernst Kuipers, onder meer over de vraag hoe lang het nog zinvol is door te gaan met de bron- en contactonderzoeken. De GGD heeft weliswaar de opdracht om bron- en contactonderzoeken uit te voeren, maar heeft eenvoudigweg de capaciteit niet om 80.000 bron- en contactonderzoeken te doen (vandaag meldde het RIVM, door een inhaalslag, 117.000 positieve testen gemiddeld over de afgelopen 7 dagen).

Gezien de hoge besmettingscijfers pleit Rouvoet ervoor om de bron- en contactonderzoeken af te schalen in intensiteit, of risico gestuurd in te zetten naar kwetsbare groepen en wijken met een lage vaccinatiegraad. "Of kunnen we die krachten beter inzetten voor andere onderwerpen? Nummer één is testen. En er komt straks weer een boostercampagne aan." Een nieuwe boostercampagne? Ja, zegt Rouvoet, die verwacht twee keer per jaar de opdracht te krijgen om te gaan boosteren. Bijvoorbeeld voor al die mensen die best een booster hadden willen komen halen, maar die in december of begin januari corona kregen. Die moeten nu eerst 3 maanden wachten. "Dat zijn per dag toch ongeveer 80.000 mensen. Die komen allemaal nog wel een booster halen. Althans, de meesten."
Dit artikel afdrukken