Vanaf vandaag hoeven Duitsers die hun inentingen hebben gehad of genezen zijn van Covid-19 geen rekening meer te houden met coronabeperkingen. Geen avondklok, onbeperkt bezoek ontvangen of op bezoek gaan - bij mensen die ook immuun zijn - en niet meer in quarantaine na een reis. De algemene regels van afstand houden en mondkapjes op in winkels en het openbaar vervoer blijven wel van kracht (Deutsche Welle, 3.3).

Vrijheid voor gevaccineerden
In Duitsland is inmiddels meer dan 31% minstens één keer gevaccineerd en 8,8% is volledig ingeënt. Volgens burgemeester Michael Müller van München stelt dat de autoriteiten wel voor grote uitdagingen. Hoe check je of iemand vrijgesteld is van de beperkingen of niet? Hij raadt Duitsers aan een bewijs van hun vaccinatie bij de hand te houden tot de digitale vaccinatie-certificaten beschikbaar zijn waar de EU momenteel aan werkt.

Italië is van plan om per half mei de reisbeperkingen (verplichte 'mini-quarantaine' van 5 dagen en dan testen) voor reizigers uit de EU op te heffen. Reizigers uit de EU, Groot-Brittannië en Israël (landen waar de vaccinatie-campagnes ver gevorderd zijn) die ingeënt zijn, hersteld van Covid-19 of een negatieve test kunnen laten zien, mogen dan het land weer in. In juni zouden dan de inreisbeperkingen voor reizigers uit de VS versoepeld kunnen worden.

Vaccinlokkertjes
Ook in de VS is een groot deel van de kwetsbare groepen inmiddels ingeënt. Maar sinds eind april daalt het tempo van inentingen, schrijft de Volkskrant (3.2). Moeilijker bereikbare groepen en zich minder kwetsbaar achtende jongeren zijn niet zo gemakkelijk naar de priklocaties te krijgen. Dus zetten diverse staten 'vaccinlokkertjes' in. Bijvoorbeeld een gratis biertje, een tegoedbon of zelfs $100 cash.

Een goed idee, vindt Andrea Evers, hoogleraar gezondheidspsychologie aan de Universiteit Leiden. "We zouden veel meer gebruik kunnen maken van positieve stimulansen." Al in februari adviseerde de Corona Gedragsunit van het RIVM dat beloningen "een ‘redelijk onderbouwde’ manier [zijn] om de vaccinatiebereidheid op te krikken." Daarbij is het wel van belang dat de beloning 'klein' blijft, omdat je anders over een ethische schreef zou kunnen gaan. "Stel, iemand met een uitkering heeft dat geld heel hard nodig, maar is eigenlijk fel tegen vaccinatie. Zo iemand kan zich dan puur voor het geld toch laten vaccineren. Dat moet je niet willen," zegt Evers.

Op dit moment overweegt het ministerie van Volksgezondheid (nog) niet om positieve vaccinprikkels in te voeren. Het ministerie gaat uit van een vaccinatiebereidheid van 85%. Communicatie via kanalen en organisaties waar moeilijk bereikbare groepen zoals arbeidsmigranten, mensen die niet goed Nederlands spreken en dak- en thuislozen mee te maken hebben, heeft op dit moment voorrang. "Er komt een punt waarop we waarschijnlijk per leeftijdsgroep gaan kijken hoe de opkomst is en of er acties nodig zijn. Op dat punt zijn we nog niet."

3. Het 'nieuwe gezond'

Toelichting ›

4. Overig

Dit artikel afdrukken