Met ingang van vrijdag is het in Frankrijk verboden om te dansen in cafés en restaurants (Huffington Post, 1.1). De maatregel maakt deel uit van de strengere coronaregels die de Franse regering tot en met 6 januari 2022 doorvoert.

Het lijkt erop dat het dansverbod het antwoord is van de Franse regering op de klacht waarmee een discotheekeigenaar dinsdag president Emmanuel Macron aanklampte. "Nou zijn wij het alweer die moeten sluiten, de 1.200 clubs en discotheken", riep de discotheekeigenaar naar Macron, die rondwandelde in de stad Vierzon. Macron beloofde de clubs en discotheken niet te stigmatiseren. Hij zou zich ervoor inzetten om ze zo snel mogelijk te heropenen, en vooral een 'exemplarische schadevergoeding' toe te kennen.

Die toezegging vertaalt zich dus in een dansverbod in restaurants en cafés. Uit een recent onderzoek, verschenen in The Lancet, bleek dat nachtclubs 'hoogrisico-plaatsen' zijn, waar het coronavirus gemakkelijk in de lucht blijft hangen door slechte ventilatie en het feit dat mensen er niet aan een tafeltje zitten, zoals in een restaurant. Naar aanleiding daarvan had premier Jean Castex ook al opgemerkt dat het 'extreem moeilijk' was de mondkapjesplicht te handhaven in nachtclubs en discotheken. In Frankrijk is het dragen van een mondkapje in binnenruimtes verplicht, zelfs na controle van het coronatoegangsbewijs.

Dit artikel afdrukken