Het nieuws van 8 december. Hier vind je onze voorgaande selecties.

In de commentaren kunnen we samen het Corona-effect duiden.

In Groot-Brittannië was het vandaag 'V-Day': de eerste vaccinaties vonden plaats (NOS, 3.9). De 90-jarige Margaret had de primeur, aldus De Telegraaf (3.10),

'Horeca morgen open!'
"Opening van restaurants zal het aantal besmettingen met corona eerder doen dalen dan stijgen." Dat staat in een uitgelekte notitie van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) met daarin een analyse van de coronacijfers van het RIVM die door RTL Nieuws (zie 1.2) werd ingezien. De notitie zou vandaag tijdens het kabinetsoverleg over de corona-aanpak besproken zijn. Op basis van de notitie wil de Koninklijke Horeca Nederland (KHN) dat de horeca morgen direct weer zijn deuren kan openen, schrijft het AD (1.1).

Uit de analyse blijkt na de maatregelen die op 14 oktober ingingen het reproductiegetal (de r-waarde, het gemiddelde aantal mensen dat wordt besmet door iemand met corona) van 1.08 naar 0.82 daalde. Op 13 november was de r-waarde 1.04. Maar omdat in de week voor de nieuwe sluiting (6-13 november) in de horeca maar 130 besmettingen in de horeca plaatsvonden, tegen 1.046 besmettingen na bezoek aan kennissen, familie en vrienden, lijkt het erop dat de horeca maar een kleine invloed heeft op het reproductiegetal. In de periode tot 1 december verdriedubbelde het aantal besmettingen in de thuissituatie nog eens tot 3.261 (RTL nieuws). Daardoor zou een heropening van restaurants zelfs een daling van de r-waarde mogelijk maken. Tweede Kamerlid Rob Jetten twitte dat hij de gelekte notitie in de Kamer besproken wilde hebben.



'Mogelijk nog strengere maatregelen'
In de persconferentie van vanavond maakte premier Mark Rutte bekend dat het maximumaantal bezoekers ook met de kerst niet versoepeld zal worden en dat de restaurants dicht moeten blijven. Het wordt een sobere kerst: "we hadden het zo graag anders gewild en op meer gehoopt," zei Rutte. Volgens de premier staan we op een tweesprong: "of we zorgen er samen voor, door ons gedrag, dat cijfers weer goede kant op gaan, of de cijfers blijven stijgen en dan sluit ik niet uit dat we nog vóór de kerst bij u terug moet komen met strengere maatregelen."



Van de Nederlanders blijkt 85% voornemens zich braaf aan de regels te houden tijdens de feestdagen. Echt rampzalig vinden ze de strenge maatregelen niet. Voor sommigen zijn ze misschien zelfs wel een zegen. Voor degenen die in gewone jaren een 'stressmis' beleven in de feestmaand december, valt de druk met een valide excuus weg. Anderzijds kan het maximum aantal gasten ook scheve gezichten opleveren, want wie nodig je nu wel en niet uit? Kerkgangers tonen zich begripvol. Volgens het Bijbelverhaal kreeg Jezus bij zijn geboorte ook niet veel bezoek. Iemke Epema, predikant in de protestantse Oosterkerkgemeente te Zwolle: "Ja, de drie Koningen, precies het huidige maximale aantal gasten" (AD, zie 4.3).

3. Het 'nieuwe gezond'

Toelichting ›

4. Overig

Dit artikel afdrukken