Een communicatiefout, maar dan wel een forse. Als morgen in België de terrassen open gaan, zijn plexiglazen kuchschermen niet toegestaan (Nieuwsblad, 3.2). Terwijl in het protocol dat maandag werd vastgelegd tussen de horecafederaties, het coronacommissariaat, vice-eersteminister Pierre-Yves Dermagne en minister van Middenstand en Zelfstandigen David Clarinval het wel over "fysieke afscheidingen (hoogte 1,8 meter)" gaat.

Maar volgens minster van Justitie Vincent Van Quickenborne gaat de afstandsregel van 1,5 meter vóór alles, zelfs al staan er plexischermen tussen de tafels. Dat is afgesproken tussen premier Alexander de Croo, minister Frank Vandebroucke en het coronacommissariaat. Alleen hebben zij het besluit niet doorgestuurd naar het kabinet van ministers Dermagne en Clarinval die samen met de horeca de protocollen voor heropening uitwerken. Zij gingen uit van de protocollen die afgelopen zomer golden. Toen waren plexischermen wel toegestaan.

'Voldongen feit'
De Belgische horeca reageert uiterst teleurgesteld (De Standaard, 3.3). Mentaal en financieel is het 'voldongen feit' een zware klap. Veel horecaondernemers investeerden fors in de plexischermen. Bovendien verdwijnt met de anderhalve meterregel een groot deel van de capaciteit van een terras, en is het de vraag of heropenen nog rendabel blijkt. Toch zullen de meeste zaken open gaan. "Hun koelkasten zitten vol, het personeel is opgeroepen en er werden reservaties aangenomen’, zegt Kevin Vanderauwera, voorzitter van Horeca-Leuven. "Voor velen zal het een morele plicht zijn om alsnog te openen. De klanten vragen erom, en ook het personeel is natuurlijk vragende partij om weer aan de slag te kunnen."

Weer leren drinken
Dus vanaf morgenochtend 8 uur kunnen de Belgen zich op het terras te buiten gaan aan hun pintje. Maar hoe gaat dat, na maanden niet 'op café' te zijn geweest? Houd er rekening mee dat het lichaam de alcohol ontwend is. In de coronatijden is een kwart van de Belgen minder gaan drinken (een vijfde méér, maar daar hebben we het nu niet over). "Puur biologisch is alcohol een stof waarvoor je gewenning opbouwt. Je lever begint zich erop in te stellen en leert om alcohol af te breken. Als je stopt, verdwijnt die tolerantie," zegt Tom Evenepoel van De Drugslijn in Het Nieuwsblad (3.9). Dat levert risico's op voor jongeren, die vooral tijdens het uitgaan drinken. "Als ze een inhaalbeweging maken, gaan ze voelen dat ze het niet meer gewend zijn."

België moet weer leren drinken, doceren de media. Hoe? Niet meteen 's ochtends aan het bier. "Hoe vroeger je begint met drinken, hoe meer tijd je hebt om langer en dus méér te drinken". Drink niet op een lege maag en zeg eens nee, als er weer een rondje langs komt. En probeer vooral te genieten van het gezelschap, nu dat weer kan.
Dit artikel afdrukken