Zo'n 10% van de mensen die tijdens eerdere coronagolven hun reuk en smaak verloren, houdt die klachten langdurig (langer dan 4 weken). "Onderzoek op populatieniveau is niet gedaan, maar inmiddels gaat het zeker om vele tienduizenden mensen die kampen met langdurig reukverlies’’, zegt kno-arts Digna Kamalski in het AD (1.2). Ongeveer de helft daarvan heeft ook nog eens last van geurvervorming (parasomie). Meestal betekent dat je een vieze geur waarneemt.

Waar buitenstaanders vaak grapjes om maken als "handig, je ruikt de poepluier niet", heeft reukverlies bij een grote groep patiënten een grote impact op hun leven, zegt Elbrich Postma neurobioloog bij het reuk- en smaakcentrum van ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede. Het blijft niet alleen bij koffie die niet meer smaakt. Vlees, ontlasting, zweet, ei, prei, paprika - voor sommigen ruikt het allemaal vies.

Niet meer genieten van eten kan het je lastig maken om gezond te eten en op gewicht te blijven. Het kan ook voor gevaarlijke situaties zorgen in bijvoorbeeld de keuken. Je ruikt het niet als iets aanbrandt of per ongeluk een pannenlap op het gas belandt. Ook kun je niet meer ruiken of het eten bedorven is. "Onze reuk heeft evolutionair een signaalfunctie: we ruiken gevaar. Ook bij partnerkeuze en een band opbouwen met je kind speelt geur een rol’, aldus Postma. Maar die gaat verloren door Covid-19.

Wat het coronavirus precies aanricht in het reukorgaan, is niet duidelijk. "We weten dat het virus op steuncellen in de neus gaat zitten die zorgen dat de geurreceptoren normaal hun werk kunnen doen. Zodra het virus daar weg is, krijgen de meeste mensen hun reuk terug. Bij 90 procent binnen vier weken’’, zegt Postma. Postma is coördinator van onderzoek naar reukverlies als gevolg van corona. "Maar hoe het komt dat sommige mensen twee jaar na hun besmetting nog steeds niks ruiken, of last hebben van vervormde geuren, onderzoeken we nog."

De mildere omikronvariant van het coronavirus veroorzaakt minder reuk- en smaakverlies dan eerdere varianten. Bij de Deltavariant en de eerste varianten verloren zo'n 60 tot 90% van de besmette personen reuk- en smaakverlies. De eerste studies schatten dat het bij omikron gaat om 1 op de 8. Daar staat tegenover dat er veel meer mensen met omikron zijn besmet. Zo gaat het alsnog om grote aantallen.
Dit artikel afdrukken