Nederlanders aten in coronatijd behoorlijk meer snoep, chocola en drop, dat blijkt uit onderzoek van IRI Nederland voor ABN AMRO (NOS, 3.7). IRI analyseerde de verkopen via supermarkten, drogisterijen en pompstations.
In 2020 groeide de omzet van chocola met 7% en die van drop en suikerwaren met 6%. In de eerste 4 maanden van 2021 kochten consumenten zelfs voor 9% meer van zowel chocola als snoep. Pepermunt en kauwgom gingen juist flink in de min. Zo daalden bij fabrikant Cloetta (Sportlife en King) de verkopen met 15%. Onlinesupermarkten verkochten 46% meer snoep en 75% meer chocola. Speciaalzaken voor chocolade en zoetwaren zijn niet verwerkt in de cijfers. Bij deze zaken steeg de omzet in 2020 soms met 50%.
Het meer snoepen is best opvallend; door het toegenomen gezondheidsbewustzijn groeide de verkoop van drop en andere snoepsoorten amper nog. Liesbeth Velema van het Voedingscentrum spreekt op de NOS van een trend waar het Voedingscentrum niet blij mee is. "Nederlanders zouden al meer volgens de Schijf van Vijf moeten eten; snoep en snacks vallen daarbuiten. Dus dit is een trend die de verkeerde kant op gaat." Het Voedingscentrum vertrouwt erop dat de snoepdrang weer afneemt.
Niet ziekte maar gezondheid als uitgangspunt
De Gemeentelijke Gezondheidsdiensten (GGD's) pleiten voor een koerswijziging en willen een volgende gezondheidscrisis anders aanpakken, schrijft het AD (3.8). "Het is noodzakelijk om niet langer ziekte en zorg als uitgangspunt te nemen. Het is tijd om te investeren in gezondheid in plaats van in het oplossen van problemen later", aldus André Rouvoet van de GGD-koepelorganisatie in een uitgebreid interview in de krant. "Als je meer geld in preventie stopt, hebben we geen ic’s die vol liggen met mensen met overgewicht. Dat is de lijn. Tijdens de coronacrisis hebben we gemerkt dat die mensen echt kwetsbaar zijn." Uit de verbeterplannen blijkt ook dat de koepelorganisatie bij een volgende gezondheidscrisis een nieuwe, landelijk aangestuurde crisisorganisatie wil. Volgens de GGD’s waren zij niet toegerust en niet voorbereid op een pandemie. Dat is volgens Rouvoet de consequentie van jarenlange bezuinigingen, de decentralisatie en onderschatting van infectieziekten door de kabinetten-Rutte.
Laboratoriumlekhypothese
De genetische vingerafdruk van SARS-CoV-2 is CGG-CGG, een uiterst zeldzame combinatie. Wel wordt deze combinatie gebruikt door wetenschappers die in laboratoria aan ‘functiewinst’ werken. Twee Amerikaanse experts beweren dat geen enkel natuurlijk voorkomend coronavirus die combinatie ooit gehad heeft, schrijft de DailyMail. In een essay in de Wall Street Journal betogen deze experts dat dit er op duidt dat het daarom waarschijnlijker is dat het virus in een laboratorium is ontstaan. Ook NRC-columnist Rosanne Hertzberger lijkt daar inmiddels van te overtuigen.
Het idee dat een microbiologisch lab mogelijk zoiets verwoestends en vernietigends als deze pandemie heeft veroorzaakt blijft me heel erg dwars zitten. Ook al was het een ongeluk. Ik denk er steeds aan. Dit stuk in Vanity Fair laat (wederom) zien hoe aannemelijk het is. https://t.co/Jo9OWmwug0
— Rosanne Y. Hertzberger (@ryhertzberger) June 6, 2021
3. Het 'nieuwe gezond'
Toelichting ›-
Nederlanders snoepen meer in coronatijd
FoodHolland -
Kerry reveals rising consumer focus on food safety amid COVID-19
FoodIngredientsFirst -
Genome sequencing almost certainly proves COVID was deliberately made in a lab, US experts claim
DailyMail -
Blijven thuiswerken, ondanks versoepelingen, kost steeds meer moeite
NOS -
Covid vaccine stickers come to dating apps in UK
BBC -
Verkoop snoep en chocolade schiet verder omhoog
Distrifood -
Nederlanders snoepen meer in coronatijd, vooral chocola, winegums en drop
NOS -
GGD wil koerswijziging: ‘Als je meer geld in preventie stopt, liggen ic’s niet vol met mensen met overgewicht’
AD -
Alle GGD's stempelen coronaprikken in gele boekjes
RTL Nieuws -
The Science Suggests a Wuhan Lab Leak
Wall Street Journal
4. Overig
-
Prominente microbioloog New York maakt ommezwaai rond labtheorie
De Telegraaf -
Leeuwen kunnen blijven, nieuw verblijf in Artis dankzij twee weldoeners
Het Parool -
Risiconiveau zakt naar zorgelijk: nu minder dan 100 besmettingen per 100 duizend inwoners
de Volkskrant -
Werkgever mag werknemer belonen voor vaccinatie
BNR
Op 11 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Erik van Dam #8 ''Denk jij dat de wereld/maatschappij werkelijk zo tweepolig in elkaar zit?''
Volgens de media wel.
Otto Rood #9
''Corona heeft de relatieve en absolute groei van China versneld, maar ook zonder corona delven wij door slecht leiderschap, eigen gewin, gebrek aan langetermijnvisie en versplintering het onderspit. Of we worden langzaamaan overgenomen, of er komt een flinke oorlog / nog veel ergere crisis aan.''
Het westen gewoon decadent en in het geval van China hartstikke naïef geweest, we dachten als we handel met China gingen drijven dat China meer op het westen ging lijken. Daarnaast worden veel mensen schuldgevoel aangepraat vanwege het koloniale verleden van het westen en daarom moet het westen er nu voor boeten volgens de mensen die ons het schuldgevoel aanpraten.
Gewoon de gevolgen van een menselijke fout, niet van de mensheid in zijn geheel als een soort straf, maar gewoon een mens die in een lab niet zo heeft opgelet. Uiteindelijk vinden we daar wel (circumstantial) bewijs voor al krijgen we niemand voor de rechter.
Rommelen met DNA's krijgt wel een heel nieuwe betekenis zo.
Toch wel mooi dat een blad als vanity fair met het lablek verhaal komt met daarbij gebruik makend van vele bronnen. Of het echter zo is weten we niet zeker en blijft gissen, inmiddels is er ook wel zoveel tijd overheen gegaan dat eventueel bewijs steeds moeilijker wordt te verkrijgen
Theo #4 Dat China zo rap een heel hospitaal uit de grond kan stampen, kan ook aan meer zaken liggen:
1) Ze hebben al meer (bijna) pandemieën gehad, dus draaiboeken liggen al klaar. In de EU/VS vonden we het niet nodig en te duur om te investeren in een mogelijke pandemie.
2) China is van sterk leiderschap en aanpakken: als ze iets doen, doen ze het goed en dulden ze geen discussie of tegenspraak: ziekenhuizen uit de grond stampen, en iedereen thuisblijven. Een Chinees die ik sprak liet weten dat ze alle huizen in haar hele stad gewoon dichtgeplakt hadden, iedereen thuisblijven voor twee weken. Ze kregen om de twee dagen een noodrantsoen. Na twee weken was iedereen echter weer uitgeziekt en corona weg.
In de EU/VS houden we van halfbakken maatregelen, bekvechten ze elkaar de pan uit, moet alles via officiële lijntjes gaan wat lang duurt, moet iedereen zijn plasje erover kunnen doen, mag het niet ten nadele zijn van dit of dat, gaan we liever voor maandenlang half-om-half dan in één keer goed etc. Nadeel van een (half-werkende) democratie. Zachte heelmeesters maken stinkende wonden.
3) Als ze het niet zelf de wereld ingestuurd hebben (al dan niet per ongeluk), wisten ze er waarschijnlijk al wel meerdere weken van, en dan hebben ze veel baat bij punt 1.
De VS en EU maken er gewoon een potje van: kortetermijndenken, eigen hachje eerst, versplintering van macht/besluitvorming, eindeloos durende ambtelijke zooi etc.
China is veel slimmer bezig. China heeft met harde hand het geschopt van derdewereldland naar eerstewereldland binnen een paar decennia. Dit door langetermijndenken en -visie, beslissingen maken die het land als geheel omhoog moet stuwen etc. Niet gehinderd door eindeloos energievretend politiek gevecht om de 4 jaar. We hadden China 15 jaar geleden al moeten beschouwen als een volwaardig land met bijbehorende rechten en plichten. We laten alles opkopen door de Chinezen maar mogen in China niks doen zonder dat ze zelf minstens 50% de hand in houden. In China mag een bedrijf niet te groot worden/te grote mond krijgen, want dat is slecht voor de langetermijnvisie van het land. Hier moedigen we het aan dat bedrijven de bestuursvorming beïnvloeden in hun voordeel. Dat is allemaal een beetje dom geweest van ons. Erg dom. We kunnen kritiek hebben op de harde hand van China, maar het werkt wel en ze werken vanuit een plan. Twee decennia terug is er al een plan geschreven in China om binnen 25 a 30 jaar de grootste wereldmacht te worden, met allerlei tactieken en een stappenplan. Alles wat ze doen moet in lijn zijn met dat plan. Iedereen die voor iets groots gaat weet dat zo'n plan nodig is, met korte- en langetermijndoelen, met continue evaluatie en bijsturing, alles om dat plan te handhaven, de bewoners tevreden te houden en de wereld ook genoeg. Wat is het grote plan van de EU/VS? Bestaat dat?
Corona heeft de relatieve en absolute groei van China versneld, maar ook zonder corona delven wij door slecht leiderschap, eigen gewin, gebrek aan langetermijnvisie en versplintering het onderspit. Of we worden langzaamaan overgenomen, of er komt een flinke oorlog / nog veel ergere crisis aan.
#7 Denk jij dat de wereld/maatschappij werkelijk zo tweepolig in elkaar zit?