Het nieuws van 7 januari 2021. Hier vind je onze voorgaande selecties.

In de commentaren kunnen we samen het Corona-effect duiden.

Heup of buikvet maakt uit
Het was al duidelijk dat een patiënt met overgewicht een hoger risico heeft op een ongustiger verloop van Covid-19. Volgens medisch onderzoekers van het Franciscus Gasthuis & Vlietland maakt de plaats waar het vet zit het verschil. Buikvet is gevaarlijk, heupvet is dat minder.

Een team onderzoekers volgde 86 patiënten met Covid-19 vanaf het moment dat ze op de spoedeisende hulp kwamen. De onderzoekers bekeken symptomen van een ongezonde levensstijl, zoals hoge bloeddruk en cholesterol en maten bij iedereen de omtrek van de buik en heup. Vooral de buikomvang levert volgens hen extra risico op bij Covid. "Een dikke buik verslechtert je kansen als je Covid-19 krijgt”, stelt arts in opleiding en mede-coördinator van het onderzoek Thijs Janssen. "Het is een onafhankelijk risico, los van leeftijd, geslacht, of andere ziekten, zoals het metabool syndroom.” De bevindingen zijn gepubliceerd in wetenschappelijk tijdschrift BMJ Open Respiratory Research. Ook het Universitair Medisch Centrum Groningen onderzoekt buikvet als oorzaak van een ernstiger beloop van corona.

Mondkapjesplicht
Supermarkten zijn tevreden over hun klanten. Ze dragen (bijna) allemaal netjes hun mondkapje. Dat meldt branchevereniging Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) (zie 3.4). De mondkapjesplicht leidt tot nu toe niet tot grote problemen in de supermarkten (AD, zie 3.10). "Je kunt goed merken dat er gewenning is opgetreden. Voor 1 december was er ook al het dringende advies een mondkapje te dragen, het levert nauwelijks nog problemen op", zegt CBL-woordvoerder Lisa Martis. In december kwamen een aantal incidenten door de mondkapjesplicht in het nieuws. Volgens het CBL zijn dat echt uitzonderingen. "Vooraf hadden we de angst dat supermarktmedewerkers als handhavers moesten optreden, maar in de praktijk valt het reuze mee", aldus Martis. Het alcoholverkoopverbod na 20.00 uur verloopt volgens Martis tot nu toe ook zonder grote problemen. "Vanwege de spreiding hadden we deze maatregel liever niet gezien, maar ook hier hebben we vanuit de supermarkten weinig verhalen gehoord dat het in de praktijk niet te doen is.’’

Olympische Spelen
Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) zoekt Covid-vaccins voor atleten zodat de Olympische Spelen door kunnen gaan (The Guardian, zie 3.9). Het IOC zou "niet in de rij willen springen", maar hoopt toch dat atleten van over de hele wereld hoog op de vaccinatielijst zullen staan. Het IOC zou zich ervan bewust zijn dat het een dunne lijn is tussen het waarborgen van de veiligheid van atleten en overdreven opdringerig overkomen. De nieuwe Covid-19 varianten en de snelle stijging van het aantal gevallen in Japan maakt het belang om atleten de komende weken en maanden te laten vaccineren groter. IOC-president Thomas Bach heeft eerder al laten weten dat een Covid-19-vaccinatie geen toelatingseis zou zijn. Ondertussen riep Tokio vandaag de noodtoestand uit. De organisatie ziet er geen belemmering in voor de voorbereidingen. "Dit biedt Tokio 2020 de mogelijkheid om plannen te maken voor veilige Spelen komende zomer", aldus de organisatie (RTL Nieuws, zie 4.3).

3. Het 'nieuwe gezond'

Toelichting ›

4. Overig

Dit artikel afdrukken